Data actualizării:
Data publicării:

Telenovela Ceauşescu. "Prinţişorul" a făcut greva foamei ca să fie lăsat să divorţeze de Poliana. A mâncat doar pâine cu ceai până când Elena a cedat

Autor: Liana Ganea | Categorie: Politica
WhatsApp
sursa foto: Wiki Commons
sursa foto: Wiki Commons
În familia Ceauşescu nu a fost nici pe departe numai lapte şi miere. Au existat tensiuni şi presiuni, inclusiv când venea vorba de decizii importante pentru copii şi viitorul lor. Nicu Ceauşescu, fiul cel mic, a fost obligat să se însoare cu Poliana. Mariajul nu s-a consumat iar, la scurt timp, cei doi au divorţat.

Născut în 1951, Nicu, mezinul familiei Ceauşescu, a avut o viaţă tumultuoasă care s-a încheiat la doar 45 de ani, din cauza problemelor grave de sănătate. Se zice că încă din adolescenţă picase în patima băuturii. Ion Mihai Pacepa, fostul şef al spionajului românesc şi consilier al familiei Ceauşescu i-a dedicat pagini întregi în volumul „Orizonturi Roşii”. "La vârsta de 14 ani a fost apreciat pentru că a devenit bărbat violând o colegă de clasă. Când a împlinit 15 ani, a primit primul său vapor. Iar la vârsta de 16 ani, a devenit un huligan beţiv, scandalizând tot Bucureştiul cu accidentele de maşină şi violurile sale. Zvonurile despre „boala” sa au ajuns la urechile lui Ceauşescu. „Lasă băutura şi apucă-te de muncă”, ar fi fost singurul lucru pe care Nicolae Ceauşescu i l-a fi spus lui Nicu, atunci când a aflat de viața pe care cel mai mic fiu al său alesese să o ducă", mai spunea Pacepa.

Poveştile din jurul celui mai mic fiu al familiei Ceaușescu sunt deja de notorietate. Nicu Ceaușescu, poreclit ”Prințișorul”, a avut aventuri şi relaţii de o zi şi o noapte cu femei celebre ca Nadia Comăneci şi, deopotrivă, cu domnişoare mai puțin cunoscute. Era cunoscut drept un mare petrecăreţ. Familia a căutat mereu să-i potolească "ieşirile" şi să-l facă "om de casă" însă multe dintre încercări au eşuat. Până când Elena Ceauşescu a pus piciorul în prag şi a decis, împotriva voinţei lui, să-l însoare. Pentru asta i-a şi ales o fată de soi: pe Poliana.

Nicolae Ceaușescu a lipsit de la nunta fiului său

Nicuşor avea 32 de ani când familia Ceaușescu a luat hotărârea să-l aşeze la casa lui. Aleasa a fost o tânără de 29 de ani, Poliana Cristescu, de altfel singura soție a lui Nicu Ceaușescu. A fost o nuntă aranjată şi supravegheată de Securitate. Nu există date clare de unde a apărut Poliana. Se remarcase în cadrul organizațiilor de tineret din Târgoviște, apoi a fost promovată ca secretar al CC al UTC (Uniunea Tineretului Comunist). A primit "binecuvântarea" Elenei Ceaușescu şi astfel a intrat în familie. Se spune că tovarăşa Elena ar fi fost cea care a ales-o să-i fie soție ”Prințișorului”, împotriva voinței lui.

”Nunta” a avut loc pe data de 10 decembrie 1983. Oficializarea căsătoriei a fost stabilită la domiciliul lui Nicu, lângă Biserica Albă, povestea Adrian Eugen Cristea, fost șef al Direcţiei a V-a a Securităţi și apropiat al familiei Ceaușescu, în cartea "A fi sau a avea". Surprinzător, Nicolae Ceaușescu a lipsit de la nuntă. La petrecere, o mașină de la sectorul de aprovizionare al partidului a adus câteva cutii mici de carton cu pişcoturi şi şampanie. Și a venit și singurul invitat: Elena Ceauşescu, fără soţ.

Ciudat este faptul că Poliana nu trăia, nici măcar nu locuia cu Nicu. Mircea Oprean, soț al Zoiei Ceaușescu (sora mai mare a lui Nicu) a povestit că în anul 1984, când Poliana și Nicu erau căsătoriți, ”Prințișorul” locuia singur într-o vilă din zona Cosmonauților (actuala Piață Lahovari), iar soția sa Poliana stătea în altă parte. ”Căsătoria lor nu a fost consumată”, povestea în presă, cu ani în urmă, Oprean.

A refuzat să mai mănânce până când mama i-a dat acordul să divorţeze

În ciuda apropierii dintre Poliana și Elena Ceaușescu, mariajul celor doi a durat mai puţin de un an şi jumătate. Nicu a depus acţiunea de divorţ în 22 martie 1985. Apropiații familiei Ceaușescu au povestit că Nicu a făcut presiuni majore să fie lăsat să divorțeze de Poliana. A intrat inclusiv în greva foamei. ”Pur și simplu nu mânca. Doar pâine și ceai”, a povestit cumnatul acestuia, Mircea Oprean. Într-un final, Elena Ceaușescu a cedat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel