Poliția Română, raport fake! Zeci de mii de conturi de Facebook blocate: Adevărul nu e cel viral
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Irina Constantin
WhatsApp
”Poliția Română”, o pagină care de obicei era apreciată, pentru că avea postări ironice, haioase, interacționa cu utilizatorii Facebook, a fost ținta unui atac direct. Zeci de mii de oameni i-au dat 1 stea din cauză că au fost retrase numerele preferențiale ”m..ePSD”. 

A doua zi, cei care au dat 1 stea paginii ”Poliția Română” s-au plâns că Poliția i-a raportat și le-a blocat contul. Informația este o dezinformare. Nimeni dintre cei care au susținut că Poliția le-a blocat Facebook-ul nu au avut nicio dovadă în acest sens. În schimb, au viralizat ”adevărul” lor. 

Poliția Română a scris pe Facebook: ”Pe această pagină au fost primite, în ultimele zile, foarte multe recenzii și comentarii negative. Vă asigurăm că nu am raportat pe nimeni pentru recenzia făcută. Conform regulilor platformei Facebook, oricine poate raporta un profil de utilizator. Recenziile făcute pe această pagină sunt publice și orice utilizator de Facebook le poate raporta! Deși unele dintre mesajele care însoțeau recenziile și comentariile cetățenilor conțineau referiri politice sau exprimări licențioase, am ales să respectăm dreptul la libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credinţelor și nu le-am cenzurat, șters sau ascuns. Pentru noi, siguranța oamenilor rămâne prioritară, indiferent de recenzii, steluțe sau comentarii.”

Alerta de securitate, activată

DCNews a contactat un specialist în IT care ne-a explicat ce s-a întâmplat în realitate. 

”Rețeaua socială Facebook se confruntă tot mai des cu știri false și conturi create pentru a schimba în mod înșelător opinia publică asupra unor teme sociale, politice sau economice. De aceea, algoritmul de securitate Facebook se declanșează în momentul în care mai multe persoane accesează o pagină brusc și acordă review-uri de 1/5 stele, dar și raportări. Sistemul robotizat al Facebook blochează automat pagina în momentul în care se înregistrează multe raportari într-un timp scurt. Ulterior, pagina este verificată manual de un specialist de securitate Facebook dar acest proces poate dura și 1-3 săptămâni de la momentul închiderii automate de către filtrele lor.” ne-a explicat un specialist în IT. Totodată, această alertă acționează și pentru blocarea surselor, adică conturilor persoanelor care au acționat asupra paginii. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel