Polița RCA. Tensiuni în piața asigurărilor, după aprobarea legii
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Foto ilustrativ
Foto ilustrativ
Firmele de asigurare și brokerii spun că tarifele vor crește și amenință cu sancțiuni la nivel european, după adoptarea Legii RCA. De cealaltă parte, ASF și legislativul susțin  că au găsit soluția cea mai bună posibil, iar tarifele vor rămâne nemodificate. Camera Deputaţilor a adoptat, cu 226 de voturi ''pentru'', 25 ''împotrivă'' şi 4 abţineri, proiectul de lege privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi tramvaie. 

Mădălin Roşu, reprezentantul Biroului Asiguratorilor Auto din România (BAAR), a apreciat că, prin această lege, noii consumatori de poliţe vor avea probabil costurile mărite, potrivit Agerpres.

'Nu aş putea să vă spun că este o lege bună. Ce se poate observa e că, din păcate, în viitor, toţi noii consumatori de poliţe vor avea probabil nişte costuri mărite sau breşe în care service-urile pot solicita mai mulţi bani, pot factura mult mai mult şi nu neapărat justificat', a afirmat Roşu.

Viorel Vasile, preşedintele Patronatului Brokerilor, a criticat, la rândul său, forma proiectului de lege. 'În momentul acesta avem continuate plafonările. Până acum aveam plafonate tarifele, acum avem plafonate costurile. Deci noi mergem în continuare pe infringement, probabil că UE va declanşa procedura. Asta nu au înţeles parlamentarii care au votat. Din păcate, este o lege făcută pe repede înainte, practic este o lege făcută de transportatori, care normal că vor să aibă costuri cât mai mici', a spus acesta. 'În momentul acesta comisionul brokerilor este de 8 - 10%, dacă se plafonează cheltuielile la 25%, există doar doi asiguratori care sunt sub acest nivel de 25%, (...) deci de la 8 - 10% se ajunge la 4 - 5% comision, practic înseamnă înjumătăţirea venitului', a adăugat Viorel Vasile. 

ASF:prețurile rămân pe loc

Prim-vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară, Cornel Coca Constantinescu, a declarat marţi că nu vor creşte preţurile poliţelor RCA.  'Această lege este tot ce se putea scoate mai bun în acest moment.  Evident că sunt şi nemulţumiri. (...) În principal, din punct de vedere financiar, mi se pare că lucrurile sunt sub control. Introducerea tarifului de referinţă este un lucru esenţial pentru că la el asiguratorii se pot raporta în momentul în care emit noi tarife pentru viitorii asiguraţi. Tariful de referinţă se calculează statistic şi reprezintă o medie a preţului pe un anumit segment de risc pe o perioadă de 5 ani în urmă', a afirmat Constantinescu. El a spus că nu vor creşte poliţele RCA şi că ASF va face publice joi tarifele de referinţă pentru perioada precedentă. 'ASF, la sfârşitul acestei săptămâni, joi, va face publice tarifele de referinţă pe perioada precedentă. Veţi vedea care sunt aceste tarife de referinţă pe fiecare categorie în parte. Deci nu există motiv ca tarifele de referinţă să nu fie respectate astăzi şi să avem creşteri spectaculoase pe segmente', a adăugat Constantinescu.'Tarifele de referinţă sunt calculate în funcţie de segmentele de risc, se ţine cont şi de vârstă şi, în acelaşi timp, le raportăm şi la tarifele plafonate care au funcţionat', a mai spus Constantinescu.

Vânzarea de piese contrafăcute, 7 ani de pușcărie

Preşedintele Comisiei pentru industrii a Camerei Deputaţilor, social-democratul Iulian Iancu, a declarat că a fost eliminată comercializarea prin orice formă a produselor contrafăcute, falsificate, ceea ce duce la menţinerea în condiţii de siguranţă a traficului. 'Cred că este un progres. Este infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare între 3 şi 7 ani. Deci nu mai poate nimeni să se joace. 16% din industria din România era afectată de contrafaceri şi falsificări. Am eliminat orice risc în zona de circulaţie', a susţinut Iancu. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel