Podul de pe DN 5, din dreptul localităţii Daia, nevoie urgentă de reabilitare: "Nu au făcut absolut nimic la el, au cârpit puţin"
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (tookapic)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (tookapic)
Podul de pe DN 5, din dreptul localităţii Daia, are nevoie urgentă de reabilitare. Ce spun localnicii.

Dezastrul de la Neamţ unde un pod s-a prăbuşit în localitatea Luţca în timp ce era traversat de două maşini ridică deja multe semne de întrebare despre siguranţa noastră. Aproape de Giurgiu, în localitatea Daia, există unul dintre cele mai tranzitate poduri din România de pe drumul naţional 5, scrie Rador. Acesta asigură legătura cu Punctul de Trecere a Frontierei Giurgiu. Localnicii semnalează diverse probleme şi chiar administratorul drumului recunoaşte că acesta are nevoie de reabilitare.

- Dacă vă uitaţi pe lateral o să vedeţi cum apa iese prin zid.

Reporter: Curge apa pe lateral?

- Da, da.

- Jos, în laeral, da, sunt într-adevăr fisuri, dar pe suprafaţa asfaltică s-au făcut... Sigur că trebuie făcut, dar acum depinde şi de contractele care au fost făcute, pe ce termen au fost făcute şi tot aşa.

- Nu au făcut absolut nimic la el, au cârpit puţin. Să îl facă, dar o să dureze vreo doi, trei ani până îl termină.

În 20 de ani tot ce s-a întâmplat a fost asfaltarea podului de la Daia. Cătălin Şomode, directorul Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Bucureşti, recunoaşte că acesta are nevoie de reparaţii capitale.

"Va fi scos la licitaţie. Va fi o procedură de proiectare şi execuţie pentru reabilitarea capitală a podului. Structura de rezistenţă nu este afectată în momentul de faţă", a spus Cătălin Şomode.

Podul de pe drumul naţional 5 este supus unor tensiuni uriaşe, spun specialiştii, pentru că în fiecare zi este tranzitat de mii de maşini mici şi de mare tonaj.

Stâlpii de susţinere ai podului de la Luţca, umpluţi cu... polistiren

Conform România TV, cimentul din care trebuiau realizaţi stâlpii de susţinere ai podului a fost înlocuit cu polistiren. 

"Sunt bucăţi de 10-15 cm de polistiren, a fost înlocuit cimentul. Cum să ţină? Înţeleg că nu s-a mai pomenit nicăieri aşa ceva", a punctat Denisa Gelatu, corespondent România TV de la faţa locului. 

Presa semnalase că există probleme la acel pod încă din trecut

Podul prăbușit joi, 9 iunie, în județul Neamț avea probleme încă din septembrie anul trecut, din timpul reparațiilor, cu două luni înainte ca traficul să fie reluat între satele Sagna și Luțca, arătau imagini publicate de Roman TV.

Televiziunea locală a arătat atunci mai multe fotografii realizate de amatori, în care se vedea că există mai multe crăpături în structura de rezistență a podului și în pilonii care îl susțin.

De asemenea, presa locală semnala la finalul lunii martie că o mică grindă a podului s-a desprins și că, potrivit informațiilor furnizate de constructor, „acestea nu ar fi grinzi de susținere, ci doar lucrări ascunse, tencuite, la momentul reabilitării obiectivului având scopul de a întinde cablurile din hobane și nu de a susține podul”.

Explicațiile halucinante ale celui care l-a construit

„Ori a fost o cedare ... noi n-am dezvelit hobloanele să vedem ce se întâmplă în interior. Am respectat proiectul pe care l-am avut. Nu s-a umblat la structura de rezistență 99% deloc. Am făcut un fel de modernizare și reabilitare a podului. Tencuieli la grinzi, la placa de pe pod nouă”, a spus Romică Rotaru, patronul firmei care a realizat podul.

Și președintele Consiliului Județean Neamț dă vina pe constructor și spune că podul a fost dat în folosință fără a fi finalizată recepția. Presa semnalase încă din luna martie că unul dintre pilonii podului este deteriorat, dar nici autoritățile locale, nici Ministerul Transporturilor nu au oprit traficul. Podul de la Luțca are o lungime de 216 metri și a fost redat circulației pe 13 noiembrie 2021. Reabilitarea lui a costat aproximativ 8,3 milioane de lei. Citește mai departe>>

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel