Podolyak acuză UE de protecționism: Istoria va consemna cum Rusia a ucis pentru că Occidentul nu a vrut să dea obuze suplimentare
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto: Facebook Михаил Подоляк
Foto: Facebook Михаил Подоляк
La doi ani de la invazia Ucrainei de către Rusia, aliații occidentali ai Kievului încă încearcă să o aibă în ambele sensuri, chiar dacă Moscova se pregătește pentru un război lung, de uzură, a declarat miercuri Mykhailo Podolyak, consilierul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

„Pe de o parte, ești un aliat și trebuie să ajuți Ucraina în război”, a spus Podolyak într-un interviu în capitala țării. „Pe de altă parte, încerci să-ți protejezi piața într-un mod protecționist.”, a mai zis el, potrivit POLITICO.

Relațiile dintre Kiev și aliații săi europeni au fost tensionate ca urmare a protestelor fermierilor din Polonia și din alte țări împotriva importurilor de produse agricole din Ucraina. Aceștia se tem că vor scădea prețurile produselor lor.

Și acum, țările UE sunt împărțite dacă să extindă importurile scutite de taxe vamale de produse ucrainene, Polonia și Franța făcând presiuni pentru restricții mai dure.

Podolyak se plânge plâns că dezbaterea cu privire la reimpunerea blocajelor, care au fost ridicate după asaltul asupra Kievului, este nedemnă pentru aliații Ucrainei. El a menționat că țările europene continuă să facă comerț cu Rusia chiar dacă războiul continuă.

„Pentru mine, asta pare ciudat”, a spus el. „Voi finanțați simultan apărarea Ucrainei, care se apără împotriva Rusiei. Companiile voastre finanțează bugetul federal rus, din care 42% merg direct la război. Deci, sunteți în două locuri simultan”.

Kremlinul, a adăugat el, se pregătește pentru un conflict prelungit și trage de timp pentru a face războiul mai scump pentru țările occidentale și Ucraina.

„Rusia este interesată de un război lung, iar țările occidentale obosesc și spun: „asta e tot, hai să căutăm un fel de soluție de compromis”. Dar nu există o soluție de compromis în acest război”, a spus el.

Marți, Moscova a susținut că trupele sale au făcut progrese în estul Ucrainei, adăugând o serie de câștiguri după capturarea orașului Avdiivka luna trecută. Ministerul rus al Apărării a declarat că trupele sale au invadat satul Orlivka.

Oficialii ucraineni devin descurajați de blocarea ajutorului militar, pe măsură ce stocurile de muniție – în special obuze de artilerie – scad periculos, forțând unitățile din prima linie să raționeze munițiile în timp ce luptă pentru a preveni avansurile rusești.

Fără provizii suplimentare, ucrainenii vor muri în număr mai mare „pentru că există o lipsă de arme pentru a duce un război defensiv eficient”, a spus el. „Istoria va consemna cum o națiune, cea mai agresivă și însetată de sânge, a venit și a ucis pentru că Occidentul nu a vrut să dea obuze suplimentare.”, a completat Podolyak.

La începutul acestei săptămâni, în timpul unei întâlniri la Kiev cu senatorul american Lindsey Graham, șeful lui Podolyak, președintele Zelenski, a cerut Congresului SUA să aprobe de urgență un ajutor militar de miliarde de dolari pentru Ucraina.

„Este extrem de important pentru noi ca Congresul să finalizeze în curând toate procedurile necesare și să ia o decizie finală... care va consolida economia ucraineană și forțele noastre armate”, a spus Zelenski într-o declarație oficială a președintelui.

Un pachet de ajutor militar de 60 de miliarde de dolari a fost blocat de luni de zile pe Capitol Hill, parlamentarii republicani insistând că orice noi fonduri pentru Ucraina trebuie să fie legate de mai multe măsuri împotriva imigrației ilegale de-a lungul graniței de sud a Statelor Unite.

Podolyak a spus că este e „încă optimist cu privire la poziția Statelor Unite”, în ciuda bătăliilor politice care se desfășoară în timp ce țara se pregătește pentru alegeri prezidențiale grele, cel mai probabil între Joe Biden și fostul președinte Donald Trump.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel