Data actualizării:
Data publicării:

Poate vremea caldă să oprească răspândirea Covid-19? Elena Mateescu (ANM): Asta a transmis Organizația Meteorologică Mondială

Autor: Eduard Pascu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Elena Mateescu, director general al ANM
Elena Mateescu, director general al ANM

Directorul ANM, Elena Mateescu a detaliat, în cadrul interviurilor DC News, cât de importantă este evoluția vremii în lupta cu pandemia generată de noul coronavirus COVID-19. 

"Datele climatice și evoluția schimbărilor meteorologice oferă informații pentru comunitatea științifică în ceea ce privește impactul dat de evoluția temperaturilor sau a regimului de precipitații, asupra biotopului sau asupra comportamentului unor specii la nivel local, la nivel ecosistemic până la urmă. Cu siguranță este nevoie de multe analize în acest sens și după fiecare episod, chiar și după ce acest episod de evoluție epidemiologică generat de COVID-19, așa cum arată și comunicatul, de această dată al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) în colaborare cu Organizația Meteorologică Mondială au publicat, în 18 martie, câteva referiri în ceea ce privește posibilitatea ca, evoluția vremii, să poată influența acest virus sau nu", a spus Elena Mateescu.

Este nevoie de cercetare

"Comunicatul Organizației Meteorologice Mondiale spune că se pot înregistra în toate arealele (n.r. - cazuri de infectare cu coronavirus), inclusiv în zonele cu climă mai caldă și umedă, iar episoadele de vreme severă nu ucid evoluția COVID-19 ci mai de grabă ne ajută pe noi să respectăm măsurile. Un episod de acest gen cum este și în România ne obligă să respectăm măsurile și să stăm în casă.

Asta nu înseamnă că nu trebuie să luăm în seamă orice informație și în funcție de evoluția acestei epidemiologii generate de acest virus nou să ofere date care să conducă la luarea celor mai bune măsuri. De aceea este încă nevoie de cercetare în acest sens și ca să facem legătura între vreme și orice situație de natură chiar și epidemiologică. Cu siguranță ne va ajuta mult mai târziu să înțelegem dacă într-adevăr schimbările climatice pot avea un impact robust. Deocamdată, timpul a fost foarte scurt. Nu poți, în trei luni, să discuți despre un impact semnificativ sau despre un semnal robust, dar cu siguranță, datele ulterioare vor putea să ofere informații în acest sens", a mai declarat șeful ANM.

Să stăm atenți

"La acest moment au fost și sunt referiri că este posibil ca temperaturi mai mari de 25, 27 de grade să aibă un impact în ceea ce privește ca transmiterea să fie una în diminuare. (...) Mai degrabă aș lua cu rezervă acest lucru, tocmai să nu ne facă pe noi să spunem 'gata s-a terminat' ci mai degrabă să stăm atenți, chiar la nivel personal, să venim în sprijinul autorităților cu aceste informații și să luam în considerare că orice informații, chiar și de natură meteorologică, ne ajută și să nu considerăm că episodul este la final", a conchis Elena Mateescu, șeful ANM.   

  

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel