PNL vrea ca Parlamentul să aleagă președintele țării
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
republica parlamentara dc
republica parlamentara dc

Liberalul Dan Mihalache, a declarat, marți, că "opțiunea majorității PNL" este spre o republică de tip parlamentar, în care Parlamentul să aleagă președintele țării, informează pesurse.ro.

Fostul secretar general-adjunct al Guvernului speră ca odată cu schimbarea Constituției, președintele țării să nu mai fie ales prin sufragiu universal, ci în mod indirect de către Legislativ.

"Poate că vom avea, în urma reformei constituţionale, un preşedinte ales în mod indirect de Parlament, aşa cum se întâmplă în toate democraţiile. (...) Poate că reforma constituţională va statua un consens politic pe tema unei republici parlamentare", a spus Dan Mihalache, notând că majoritatea liberalilor tind spre a se face trecerea la o republică parlamentară.

"Este opţiunea unei părţi semnificative din PNL şi s-ar putea să fie o temă pe care să dorim să o impunem în cadrul reformei constituţionale", precizează liberalul.

 Într-o republică parlamentară președintele este ales nu prin vot universal de către cetățeni, ci de către Parlament. În această formă de guvernământ, președintele are în mare parte funcții simbolice.  Republica Moldova, Cehia sau Ungaria sunt câteva dintre țările în care șeful statului este ales de către Legislativ.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel