Data publicării:

PNL validează viitorii secretari de stat și șefi de agenții. Vezi cine sunt

Autor: Crişan Andreescu, crisan_andreescu | Categorie: Politica
WhatsApp
fenechiu
fenechiu

Luni, liberalii își vor valida  lista cu secretarii de stat şi a şefilor instituţilor cheie în structurile guvernamentale. În cadrul Comitetului național executiv al partidului, șefii organizațiilor județene vor încerca să-și impună oamenii pentru care au făcut lobby în ultima perioadă. Totuși, în acest moment, conducerea USL nu știe dacă dorește ministere monocolore sau ministere mixte. PSD, în frunte cu Ponta, merg pe soluţia ministerelor mixte, liberalii ţin mai mult de principiul monocolor.

Liviu Dragnea anunţa că, în urma reorganizării ministerelor, vor fi aproximativ 60 de posturi de secretari de stat în cadrul Guvernului Ponta 2, cu 13 mai multe decât în cazul primului cabinet de acest fel. Această funcţie în administraţia centrală este plătită cu un salariu lunar de 1.000 de euro net, dar miza o constituie semnătura secretarilor de stat pe contractele şi proiectele guvernamentale şi, mai ales, pe cele ale autorităţilor locale din teritoriu. Se mai adaugă în jur de 120 de preşedinţi de agenţii, fiecare cu cabinetele, secretarii personali şi consilierii lor, scrie pesurse.ro.

 În zona companiilor şi agenţiilor de stat, apele au fost deja despărţite. PNL ar urma să obţină, printre altele, Garda Financiară, Apele Române, Romsilva, Loteria Naţională, AVAS şi Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie.

 Liberalii bistriţeni au deja un secretar de stat: pe Valer Bindea ce va ocupa un post la Ministerul Economiei, urmând să se ocupe de Comerţul Exterior. Un alt liberal care ar putea ocupa o funcţie destul de importantă în eşalonul al doilea este Dan Adrian Băbuţan, secretarul general al filialei. El este creditat cu şanse pentru numirea în fruntea unei agenţii care se va ocupa de construirea şi dezvoltarea parcurilor industriale.

 Avocatul Ionuţ Cotarcea, vicepreşedinte PNL Balş, în vârstă de 29 ani, a fost numit inspector general adjunct al Inspectoratului de Stat în Construcţii (ISC).

 Tot la nivel de secretari de stat, PNL Neamţ speră la un secretar de stat, plus una două şefii de agenţii, iar liderul Dorinel Ursărescu a fost mandatat să le obţină la Bucureşti, alături de o serie de deconcentrate precum ARR, la RAR, CCD, Inspectoratul Teritorial de Muncă, Direcţia Judeţeană de Tineret şi Sport, plus Direcţia de Sănătate Publică. Actual consilier județean, Andrei Ignat, preşedintele Organizaţiei Municipale PNL Piatra Neamţ, ar fi şi el în cărţi fie pentru Ministerul Tineretului şi Sportului, condus de PSD-istul Nicolae Bănicioiu, fie ca subordonat al liberalului Relu Fenechiu la Transporturi. PNL Neamţ a obţinut la nivel central funcţia de preşedinte al CAS Bucureşti şi fac eforturi să-l promoveze pe prima poziţie şi pe Octavian Lupulescu.

 La Transporturi, liberalul Relu Fenechiu face curăţenie şi nu vrea secretari de stat de la PSD. Valetin Preda, omul lui Radu Mazăre a fost destituit, iar acum primarul Constanţei încearcă să-l repună în cel de-al treilea post de secretra de stat recent înfiinţat de Fenechiu. Fenchiu l-a numit deja pe numit un fost consilier, Mihai Grecu, în funcţia de secretar naţional al Comisiei TRACECA, instituţie europeană care se ocupă de proiectele de infrastructură şi o funcţie special creată pentru omul lui Mazăre. Ministrul l-a lichidat de la conducerea Aeroportului Otopeni pe omul PC, Cristinel Smadu cu Cornel Poterasu, destituit in 31 august in urma scandalului izbucnit dupa uciderea studentei japoneze.

 În schimb, deşi a vorbit despre reorganizarea serviciului secret al Ministerului de Interne, pe care-l conduce, liberalul Radu Stroe nu va avea niciun cuvânt de spus în numirea şefului Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă (DGIPI), şi a celor doi adjuncţi. Aceştia vor fi numiţi de premierul Victor Ponta, fără a fi propuşi de ministru, ca până acum.

 Cu două mandate de consilier judeţean la activ şi unul de inspector- şef al Inspectoratului Teritorial de Stat în Construcţii, Andrei Ignat, preşedintele PNL Piatra Neamţ, este susţinut de filiala sa pentru un post de secretar de stat fie la Ministerul Tineretului şi Sportului, fie la Ministerul Transporturilor.

 Septimiu Buzaşu, secretarul de stat care le-a făcut temele lui Relu Fenechiu şi Dan Şova pentru audierile din Parlament, va fi păstrat în Ministerul Transporturilor.

 PNL Mureş Mureş îi are deja instalaţi la Bucureşti pe Felicia Pop - comisar general, Garda Financiară, Niculae Havrileţ – preşedinte la Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei), şi Marcel Grigore- director general adjunct, Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară.

 Pe de altă parte, la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC), actualului preşedinte - Bogdan Lehel Lorand i s-a pus gând rău, după ce postul a fost revedicat de fostul şef al instituţiei: Mihai Prisăcariu. Acesta a fost mulţi ani membru PSD, iar acum este la PNL.

 La Ministerul Finanţelor vor rămâne, cel mai probabil, doi secretari de stat, ambii de la PNL: Enache Jiru şi Claudiu Doltu.

 Tot în structura noului Guvern, caută să facă parte un secretar de stat provenit din rândul PNL Brașov, Adrian maxim, un apropiat al liderului Aristotel Căncescu. Postul vizat: secretar de stat va fi în cadrul Ministerului Agriculturii condus de conservatorul Daniel Constantin.

 Preşedintele organizaţiei judeţene a PNL, Diana Popescu, vrea să obţină pentru formaţiunea pe care o conduce doi secretari de stat la ministerele care se ocupă de minerit şi energie. Până acum, de la nivelul judeţului Gorj au fost promovaţi din partea USL, doi secretari de stat, dar şi un ministru delegat. Este vorba de pesedistul Bebe Ionică, secretar de stat la Ministerul Telecomunicaţiilor, de Adrian Gorun, secretar general adjunct la Ministerul Afacerilor Externe, şi de Mihnea Costoiu, ministru delegat pentru Cercetare şi Învăţământ Superior.

 Și PNL Constanţa îşi doreşte cel puțin două posturi de secretar de stat. Un nume vehiculat pentru o astfel de funcţie este Constantin Matei, fost director al Autorităţii Navale Române. Propunerea a fost înaintată deja conducerii centrale și vizează funcția de secretar de stat la Transporturi. Organizaţia judeţeană deţine la ora actuală în palmares o funcţie de secretar de stat la Ministerul Agriculturii şi care i-a fost încredinţată lui Gheorghe Albu. O altă funcţie "la centru" vizată de liberalii constănţeni este cea de vicepreşedinte ANAF pentru Bogdan Huţucă, actualul director al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Constanţa, fost până în decembrie 2012 prefect al judeţului.

 PNL Sălaj, prin preşedintele Radu Căpîlnaşiu, speră tot la doi secretari de stat: unul la Economie, celălalt la Apele conduse de Lucia Varga. Deocamdată jocurile nu au fost încă făcute, decisiv fiind votul de mâine din CNEx al PNL.

 Și PNL Timiş şi-ar dori o funcţie de secretar de stat pentru consilierul judeţean Cosmin Costa, unicul candidat USL din județ care nu a reuşit să „închidă” colegiul cu peste 50% din voturi. Organizația timișeană l-a mai propus pentru funcția de secretar de stat în Ministerul Sănătății pe managerul Spitalului Judeţean, Ciprian Bogdan. Până acum, din partea PNL Timiş, Ionuţ Nasleu a ajuns vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, iar Sorin Supuran a ajuns directorul Autorităţii Rutiere Române (ARR).

 Din partea PNL Caraş-Severin, iniţial, numele lui SorinFrunzăverde a fost vehiculat pentru un post de ministru în Guvernul Ponta. Preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin a hotărât să nu renunţe la un post câştigat pentru o durată de patru ani pentru un fotoliu de ministru, care poate fi oricând pierdut. Pentru cele șapte mandate de parlamentari obținute la ultimele alegeri, USL Caraş-Severin cere două posturi de secretari de stat. unul dintre cei nominalizați este liderul PNL Reșița, Jaro Marşalik, director medical în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Reşiţa şi consilier local. Postul țintit de secretra de stat este la Ministerul Sănătăţii.

 La Arad, liberalii susțin candidatura conservatoarei Lia Ardelean pentru un post de secretar de stat la Ministerul Muncii. La alegerile din 9 decembrie de anul trecut, Ardealean a câştigat în colegiul său electoral, dar nu a reuşit să obţină peste 50%.

 În schimb, vicele PNL Stelian Fedorca rămâne secretar de stat pentru învăţământul preuniversitar, iar specialistul Achim Irimescu, omul susținut de conservatori în primul guvern Ponta, are toate șansele să fi reconfirmat la Ministerul Agriculturii, controlat de liderul PC Daniel Constantin. Tot în funcșia de secretra de stat, dar la Muncă va rămâne și Petru-Radu Păun Jura, fost primar liberal al orașului Simeria.

 Liberala Denisa Oana Pătraşcu este susținută de filiala Sector 5 București și va fi numită în funcția de secretar de stat la Dialogul Social. Ea amia fost secretra de stat dar la Ministerul Muncii în primul cabinet Ponta, dar și în perioada 2007-2008 la Relația cu Parlamentul.

 Din partea PNL Satu Mare, Septimiu Buzaşu va fi reconfirmat secretar de stat la Transporturi. A mai fost secretar de stat la Transporturi în perioada 2007-2008, dar şi în perioada 2005-2006. Un alt băimărean, Mihai Grecu, a preluat conducerea Secretariatului National al TRACECA, revenind în funcția pe care a mai ocupat-o în perioada 2005-2006. TRACECA este organizată în cadrul Ministerului Transporturilor și reprezintă interesele Comisiei Interguvernamentale care are ca scop dezvoltarea rutelor internaționale de transport pe coridorul Europa – Caucaz – Asia.

 Mihai Țurcanu, fratele preşedintelui CJ, Florin Ţurcanu, s-a vrut ministru prin transformarea Autorității Naţional Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) în instituție cu portofoliu. În ciuda lobby-ului făcut de fratele său la București, Mihai Țurcanu va trece de sub coordonarea premierului Victor Ponta în cea a ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, condus de conservatorul Daniel Constantin.

Liberalii clujeni au și ei propriile ambiții guvernamentale. Cercetat penal în nenumărate dosare, pentru Toma Rus se trag sfori să ajungă din nou nou secretar de stat la Ministerul de Interne, ca șef al departamentului de ordine publică, el fiind sprijinit pentru acest post de tandemul Relu Fenechiu-Marius Nicoară. Funcția este echivalentă cu calitatea de prim-locțiitor al ministrului radu Stroe, iar pentru acest post se luptă și social-democrații, ne-au declarat surse din USL. Clujeanul Nicoară are și planuri de eyervă: dacă nu obține postul pentru Rus, el vrea un post de secretar de stat fie la Sănătate, fie la Învăţământ, la Apărare sau la Ape şi Păduri, cu alte cuvinte la unul dintre ministerele controlate de către colegii săi de partid. Printer cei propuși pentru aceste poziții se numără directorul Direcţiei Ape Someş-Tisa, Marius Mânzat, la Ape, Păduri şi Piscicultură, consilierul local Ovidiu Florian, la Transporturi, și fostul candidat de deputat, medicul turdean Vasile Grumaz, la Sănătate.

 Totuși, în acest moment, există trei clujeni cu funcţii importante în structurile guvernului sau subordonate guvernului. Cea mai importantă funcţie, director general al CNADNR, o deţine Mircea Pop (PSD), proiectantul controversatei „centuri de diamant". El a obţinut această funcţie încă de la instalarea cabinetului Ponta I. Tot din aceeaşi perioadă, este vicepreşedinte al Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, cu rang de subsecretar de stat, preşedintele PSD Cluj-Napoca, Mircea Jorj. Cel mai nou intrat în echipa guvernamentală, în calitate de consilier al ministrului delegat pentru dialog social, Doina Pană, este fostul deputat Mircia Giurgiu, de asemenea membru PSD.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel