Data publicării:

PNL - Dragnea, sancționare. Nicolicea: Cererea este inadmisibilă

Autor: Florentina Constantin | Categorie: Politica
WhatsApp
Dragnea
Dragnea

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a respins solicitarea PNL de sancţionare a preşedintelui Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, pentru că a refuzat convocarea sesiunii extraordinare pe perioada vacanţei parlamentare.

Potrivit solicitării grupului PNL, Dragnea ar fi încălcat Regulamentul, prin faptul că nu şi-a îndeplinit atribuţia constituţională de a convoca sesiune extraordinară, deşi solicitarea în acest sens a fost semnată de 114 deputaţi de la PNL, USR şi PMP în data de 14 august. Sesiunea extraordinară era cerută pentru constituirea a două comisii de anchetă privind evenimentele din 10 august din Piaţa Victoriei şi problema pestei porcine şi pentru o moţiune simplă împotriva ministrului de Interne, Carmen Dan.

În Comisia juridică, deputatul PNL Gabriel Andronache a cerut ca Liviu Dragnea să vină în comisie pentru a da explicaţii în acest sens.

"Solicităm chemarea domnului Dragnea aici, în faţa comisiei, pentru a-l întreba de ce nu şi-a îndeplinit o atribuţie prevăzută în Constituţie. În Constituţie se spune foarte clar, în mod expres că preşedintele Camerei, în funcţie de ce Cameră este vorba, 'convoacă', nu 'poate convoca', ci 'convoacă sesiunea extraordinară'. Pe cale de consecinţă, nu avea cum să delege o astfel de atribuţie către un vicepreşedinte. Trebuia să îndeplinească el, domnul preşedinte, această atribuţie prevăzută de Constituţie. Neîndeplinind-o, este obligatoriu să fie prezent în faţa comisiei şi să îşi expună motivele pentru care nu a procedat conform solicitării grupurilor parlamentare", a explicat Andronache.

Sesizarea PNL este respinsă 

În replică, preşedintele Comisiei juridice, Eugen Nicolicea, a spus că în acea perioadă Liviu Dragnea şi-a delegat atribuţiile unui vicepreşedinte al Camerei.

"Analizând, pe perioada vacanţei parlamentare se desemnează vicepreşedinţi care înlocuiesc pe preşedinte. Constatăm că în perioada respectivă de serviciu, pentru a răspunde cerinţelor funcţiei de preşedinte, era o altă persoană, fapt pentru care, nefiind deputatul în cauză care în prezent deţine funcţia de preşedinte, cererea este inadmisibilă", a spus Nicolicea.

El le-a transmis reprezentanţilor PNL că această dispută poate fi rezolvată în Comisia pentru regulament sau la Curtea Constituţională, dacă aceştia consideră necesar. În final, Comisia juridică a decis, prin vot, elaborarea unui punct de vedere potrivit căruia sesizarea PNL este respinsă pe motiv că, la acel moment, preşedintele Camerei Deputaţilor îşi delegase atribuţiile unei alte persoane. S-au înregistrat 13 voturi în favoarea acestui punct de vedere şi 9 voturi împotrivă, aparţinând reprezentanţilor Opoziţiei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel