PNL contestă taxa de acces în Delta Dunării
Organizaţia judeţeană a PNL Tulcea a cerut, luni, Prefecturii judeţului să modifice actul normativ care impune plata unei taxe de acces în Rezervaţia Biosferei Delta Dunării (RBDD) inclusiv tulcenilor şi persoanelor născute în Deltă care au obţinut de-a lungul timpului domicilii în municipiul Tulcea.
"Prin Ordinul Ministrului Mediului şi Schimbărilor Climatice nr. 1882 din 2013 a fost instituită o taxă de acces pe teritoriul RBDD în cuantum de 5 lei/zi, 15 lei/ săptămână sau 30 lei/an, taxă care trebuie plătită de toţi locuitorii cu excepţia celor care locuiesc pe teritoriul rezervaţiei. Cum aproape toţi locuitorii Deltei au rude care locuiesc în municipiul Tulcea sau în alte localităţi din judeţ, ne aflăm în situaţia aberantă ca un tulcean născut în Sulina, de exemplu, cu domiciliul în municipiu, să plătească o taxă ca să-şi viziteze părinţii sau alte rude", se arată în comunicatul de presă semnat de purtătorul de cuvânt al organizaţiei judeţene a PNL, vicepreşedintele Dan Bălan.
În opinia sa, actul normativ amintit instituie o 'gravă eroare' şi lasă impresia că 'Tulcea a pierdut Delta Dunării, teritoriu care începe să devină un stat în stat'. Vicepreşedintele organizaţiei judeţene a PNL a solicitat şi sâmbătă, în timpul şedinţei în plen a Consiliului Judeţean (CJ) eliminarea acestei taxe, directoarea din cadrul Administraţiei RBDD, Viorica Bîscă, menţionând că tariful de acces în Deltă se percepe de la înfiinţarea Rezervaţiei.
[citeste si]
De altfel, în timpul şedinţei CJ, reprezentanţii PNL au solicitat conducerii Consiliului să facă demersurile necesare pentru clarificarea situaţiei contractului de concesiune încheiat în zona Chilia Veche, unde pescarii, potrivit autorităţilor de mediu, nu-şi pot vinde capturile, dacă singurul concesionar al zonei refuză să le cumpere.
'În septembrie 2013, Ministerul Mediului a decis prelungirea contractului de concesiune din zona Chilia până în luna septembrie a anului 2018. Până acum, concesionarul şi-a achitat toate taxele impuse prin contract, iar conform documentului are obligaţia de a asigura paza zonei, precum şi puietul care populează luciile de apă', a menţionat reprezentanta Administraţiei RBDD, Viorica Bîscă, informează Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News