PNL condamnă „mesajele provocatoare“ ale premierului ungar Viktor Orban
Data publicării:
Autor: Valentina Miu
WhatsApp
Inquam Photos / Laszlo Beliczay
Inquam Photos / Laszlo Beliczay
Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, a declarat, luni, că nu este pentru prima dată când premierul Ungariei, Viktor Orban, lansează mesaje „provocatoare” la Şcoala de Vară de la Tuşnad, iar acum aduce şi 'un ton persiflator la adresa instituţiilor române', menţionând că PNL condamnă 'acest tip de comportament'.

'Evident că orice partid serios şi proeuropean se dezice de astfel de afirmaţii provocatoare, le-aş putea spune. Viktor Orban nu e prima oară prezent la această şcoală. Din păcate, nu e pentru prima oară când lansează aceste mesaje provocatoare.

De data asta, suplimentar faţă de cele precedente, aduce aşa un ton de persiflator la adresa instituţiilor române. Evident că noi condamnăm acest tip de comportament, care n-are niciun fel de legătură cu comportamentul normal al unui şef de guvern european. Există o diferenţă de viziune şi exprimare clară între România şi vocea prim-ministrului maghiar în acest moment.

Mesajele antieuropene, mesajele persiflatoare, mesajele de critică la adresa acestei construcţii din care şi Ungaria face parte - şi apropo trebuie să-şi onoreze angajamentele pe care le-a luat la începutul intrării în Uniunea Europeană - fac foarte mult rău în plan public', a afirmat Stroe, la sediul PNL.

El a adăugat că PNL doreşte relaţii normale cu Ungaria.

'În mod clar, Viktor Orban nu are ce să importe în România, apropo de propuneri şi idei cu care a venit, pentru că în Ungaria în momentul de faţă există reale dificultăţi economice, reale dificultăţi legate de zona socială, există anumite probleme semnalate privind funcţionarea instituţiilor democratice în această ţară, semnalate şi de Uniunea Europeană şi de parteneri externi ai Ungariei, aşa că am prefera să mergem înainte, să continuăm pe ideea exprimată de fiecare dată, pe ideea că ne dorim în continuare relaţii bune de vecinătate cu Ungaria, nu ne dorim niciun fel de tensiuni alimentate politic de unii sau alţii. Ne-am dori, în baza tratatelor de prietenie, în baza tratatului comun de aderare la spaţiul Uniunii Europene, în baza acordului pe care îl avem strategic cu Ungaria, să menţinem relaţii normale, sănătoase', a mai spus Ionuţ Stroe.

Stroe a mai apreciat că Ministerul Afacerilor Externe a procedat 'corect, impecabil' în această situaţie.

'Din punctul nostru de vedere, Ministerul de Externe a procedat corect, impecabil aş putea spune. Nu există niciun fel de problemă în legătură cu anumite informaţii care pot fi transmise înaintea acestor vizite adresate oricărui oficial care vizitează România, aşa că n-avem ce să reproşăm Ministerului de Externe. De altfel, îmi aduc aminte la vizitele precedente în spaţiul public erau vehiculate idei care acuzau MAE de lipsă de reacţie sau că n-ar fi anticipat chestiuni de genul ăsta. De data asta, aţi văzut foarte bine, MAE şi-a făcut treaba înainte de a se solicita public acest lucru', a susţinut purtătorul de cuvânt al PNL.

Întrebat în legătură cu faptul că premierul Marcel Ciolacu a avut o întâlnire cu Viktor Orban, Stroe a spus: 'Nu-mi permit să fac aprecieri în legătură cu agenda prim-ministrului'. 'De altfel, e decizia dânsului cu cine se întâlneşte şi cum se întâlneşte', a adăugat Stroe, potrivit Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel