PMB a plătit 18.000.000 de lei pe consultanță juridică, deși are 60 de juriști angajați. FACIAS a sesizat Curtea de Conturi
Data publicării:
Autor: Roxana Neagu
WhatsApp
Nicușor Dan Foto: Crișan Andreescu
Nicușor Dan Foto: Crișan Andreescu
PMB a încheiat, în ultimul an, nu mai puțin de 65 de contracte de asistență juridică pentru care a plătit aproximativ 3,5 milioane de euro. 

”Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) sesizează Curtea de Conturi privind cheltuielile iresponsabile ale Primăriei Capitalei, care, deși are peste 60 de juriști angajați, a plătit 18.000.000 lei pentru servicii de asistență juridică externă doar în 2023. Asta în timp ce bucureștenii stau în frig din cauza lipsei de investiții în infrastructura de termoficare. Demersul FACIAS face parte din campania „Închideți robinetul risipei”. 
 
În urma unei solicitări către Primăria Capitalei, FACIAS a aflat că administrația locală din București  a contractat în ultimul an nu mai puțin de 65 de contracte de asistență juridică și de reprezentare în instanță, pentru care a achitat suma de 18 milioane de lei, aproximativ 3,5 milioane de euro. Această sumă se adaugă la salariile anuale de aproximativ 1 milion de euro pentru cei peste 60 de consilieri juridici angajați la primărie, dacă ne raportăm la un salariu mediu de 6.000 de lei lunar. 
 
De ce este necesară plata a 60 de juriști, dar și încheierea a 65 de contracte de consultanță și asistență juridică externă, în condițiile în care și consilierii juridici au calitatea de reprezentare în instanță? Nu sunt suficient de pregătiți cei 60 de angajați? Dacă da, de ce sunt ținuți în continuare în această funcție? Dacă sunt suficienți de pregătiți, de ce mai este nevoie și de externalizarea serviciilor? Situația relatată de FACIAS ridică semne serioase de întrebare asupra eficienței și justificării cheltuielilor publice, într-un context economic în care fiecare leu ar trebui cheltuit cu maximă responsabilitate. Tocmai din acest motiv, FACIAS sesizează Curtea de Conturi și îi cere să analizeze cât de justificate sunt aceste cheltuieli. 
 
Termoficare și transport public sau asistență juridică?
 
FACIAS cere și Primăriei Capitalei să ofere explicații transparente și detaliate pentru aceste cheltuieli nejustificate și să ia măsuri imediate pentru stoparea risipei banilor publici. Aceștia trebuie direcționați în domenii esențiale pentru bucureșteni precum termoficare, transport public sau infrastructură. Doar în primele două săptămâni din 2024 sute de mii de oameni din peste 1000 de blocuri au rămas fără căldură și apă caldă din cauza nesfârșitelor avarii ale Termoenergetica. Mai mult, din informațiile FACIAS, Primăria Capitalei plătește asistență juridică inclusiv pentru dosarele în care instituția a fost dată în judecată de cetățeni sau asociații de proprietari care acuză fix lipsa căldurii și apei calde. Practic, o finanțare corespunzătoare pentru sistemul de termoficare ar îmbunătăți considerabil atât confortul pentru bucureșteni, dar ar putea elimina și o parte din risipa primăriei pe parte juridică. 
 
FACIAS continuă să supravegheze și raporteze situațiile în care banii publici se cheltuiesc iresponsabil!” arată un comunicat de presă. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel