Ploaia torențială și alunecările de teren provoacă inundații devastatoare în Elveția și în Nordul Italiei
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andreea Deaconescu
WhatsApp
Sursa: Freepik
Sursa: Freepik
Ploaia abundentă și furtunile cu descărcări electrice au făcut ravagii în Elveția și în Nordul Italiei în ultima săptămână. Elveția a fost puternic afectată vineri, 21 iunie, de ploi torențiale care au depășit pragurile de 100 mm în multe zone - peste jumătate din această cantitate fiind înregistrată într-o singură oră.

Inundații și alunecări de teren în Elveția

Inundațiile fulgerătoare și alunecările de teren au distrus mașini și case, cel puțin o persoană murind, pe lângă pagubele aduse infrastructurii de transport. Stațiunea montană Zermatt a fost complet izolată din cauza unei combinații de inundații, închideri de drumuri și suspendare a serviciilor de tren, potrivit The Guardian.

Italia se confruntă cu inundații devastatoare

Condițiile instabile s-au menținut în jurul regiunii alpine de-a lungul weekendului, înainte de a se deplasa mai spre sud în Italia, aducând ploi torențiale similare în Emilia-Romagna și în nordul Toscanei marți. Peste zone extinse din regiune au căzut între 100 mm și 200 mm de ploaie, ceea ce a determinat revărsarea râurilor și a dus la inundații severe. În altă parte, nivelul apei din Lacul Garda a atins cel mai ridicat nivel din 1977, în timp ce o furtună puternică cu descărcări electrice din Veneto a produs o tornadă în apropiere de Rovigo, care a doborât câțiva copaci și a avariat clădiri.

Valul de căldură domină în emisfera nordică

Valurile de căldură din jurul emisferei nordice au continuat să domine topul știrilor despre vreme. Temperaturile din Arabia Saudită au depășit 50°C (122°F) săptămâna trecută, în timp ce milioane de oameni au luat parte la pelerinajul Hajj, peste 500.000 de persoane fiind internate în spital și aproximativ 1.300 de decese fiind ulterior atribuite bolilor legate de căldură.

Efectele caniculei în alte părți ale lumii

Mai multe țări balcanice au experimentat întreruperi de curent electric vinerea trecută, deoarece temperaturile ridicate (de peste 30°C) au determinat o creștere bruscă a utilizării aparatelor de aer condiționat. În SUA, peste 100 de milioane de persoane au fost afectate de caniculă în ultima săptămână, recorduri zilnice de temperatură fiind doborâte în unele state din nord-est vineri, iar în Death Valley (California), temperaturile au atins 49°C duminică. În Pakistan, sute de decese au fost raportate în weekend, deoarece temperaturile au depășit zilnic 40°C.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel