Data actualizării:
Data publicării:

"Plicul datornicului" pe care ți-l va aduce poștașul acasă. Adrian Negrescu arată "culmea birocrației" din amnistia fiscală

Autor: Doinița Manic | Categorie: Economie
WhatsApp
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Economistul Adrian Negrescu a vorbit despre "plicul datornicului" pe care românii îl vor primi acasă.

Poștașii ar putea fi trimiși la ușile românilor cu "plicul datornicului". Angajații Poștei Române îi vor informa pe datornici că pot beneficia de amnistia fiscală a Guvernului Ciolacu. Ordonanța pusă în dezbatere de Ministerul Finanțelor prevede că Poșta Română ar urma să transmită cetățenilor scrisori de informare în care să fie precizate datoriile pe care aceștia le au către stat până la data de 31 august. Odată ce aceste datorii vor fi comunicate, cei care au restanțe de plată vor fi îndrumați să le achite astfel încât să beneficieze de amnistia fiscală.

Până pe 25 noiembrie trebuie să fie făcute plățile de către datornici, iar pentru a recupera cât mai mulți bani, statul a decis ca pentru românii care au datorii la stat mai mici de 5.000 de lei să șteargă penalitățile și să reducă datoria cu 50%. Pentru cei care au datorii mai mari de 5.000 de lei datoria se reduce cu 25% și, la fel, sunt eliminate penalitățile pe care aceștia ar trebui să le plătească. Poșta Română va trimite aceste scrisori care vor conține toate precizările, astfel încât românii să fie încurajați să facă plata datoriilor la stat până la data de 25 noiembrie.

Ministerul Finanțelor susține că este nevoie de această campanie de informare având în vedere că datoriile la stat sunt mari, de aproximativ de 175 de miliarde de lei creanțe către stat, România fiind în procedură de deficit excesiv, prin urmare creșterea încasărilor la bugetul de stat, dar și ținerea sub control a cheltuielilor pe care statul le face sunt necesare pentru a evita sancțiuni ale Comisiei Europene. Aproape 40.000 de firme și peste 700.000 de persoane fizice au datorii la stat, potrivit datelor de la ANAF.

Adrian Negrescu: Sunt câteva frânturi de logică în această acțiune a statului

Economistul Adrian Negrescu a fost întrebat la Antena 3 CNN despre posibilitatea ca poștașii să fie cei care îi informează pe români despre faptul că pot beneficia de amnistia fiscală.

"Sunt câteva frânturi de logică în această acțiune a statului. Practic poștașii vor putea recupera banii de la datornici. Păi în primul rând datornicii respectivi trebuie, conform specificațiilor, să depună două documente, culmea birocrației: o notificare și încă o cerere prin care să beneficieze de această amnistie. Aceste declarații se depune ori la ANAF, ori prin spațiul privat virtual, acel instrument online, oricine își face cont poate avea acces la datele privind datoriile la stat. Ei, atenție, e foarte interesant! În acest moment nu există nicio rubrică legată de această amnistie fiscală, nu există nici măcar declarațiile respective online în așa fel încât să poți să le descarci de acolo, să le completezi și să le ridici să le trimiți ANAF-ului.

Nu există această procedură în momentul de față. Deci, cam toată lumea va trebuie să meargă la ANAF, adică pentru digitalizare la ghișeul cutare, unde să vină cu declarația scrisă. În plus, atenție, acele două declarații dacă vă uitați la formatul lor trebuie să fii cel puțin expert în domeniu ca să le poți completa pentru că trebuie să știi tu care este suma de care vei beneficia în urma acestei amnistii și să bifezi acolo ce vrei să ți se taie: datoriile, penalitățile, toate celelalte costuri asociate acestei datorii. E o măsură birocratică ceea ce se întâmplă. Ar trebui simplu să te poți duce la ghișeu să plătești ce ai de plătit și asta să fie tot, nu să îi pui să facă două declarații. Mă aștept ca mulți dintre români să nu fie capabili să completeze aceste declarații și să beneficieze de această amnistie fiscală", a declarat Adrian Negrescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel