Pleacă Kovesi. Și ce?
"În lumina ultimelor dezvăluiri toată lumea așteaptă cu sufletul la gura întoarcerea ministrului Toader, reacția Ministerului Justiției, reacția Președintelui Iohannis, reacția lui Kovesi, reacția cuiva, oricui. Încă nu reacționează nimeni. Nici măcar tinerii frumoși și liberi, dornici până mai ieri să protesteze pentru orice. Acum stau închiși în case, la adăpost de ploaia ultimelor zile. N-au mai #rezistat nici ei", scrie pentru DC News avocatul Ivan Turcescu.
"Să presupunem că pleacă Kovesi. Revocată, prin demisie sau prin ducerea mandatului la bun final. În oricare din cele trei variante, întrebarea dureroasă este: și ce?!
Primul neajuns este practica judiciară déjà formată în această perioadă. Sute de spețe în care s-a dispus arestarea preventivă în dosare ale DNA (mai mult sau mai puțin probate), zeci de condamnări cu executare în dosare care aveau la bază denunțuri cu nume și prenume sau, și mai bine, cu identitate protejată. Judecătorii s-au obișnuit déjà cu astfel de spețe, au dat condamnări déjà în astfel de spețe, și-au format déjà gîndirea într-o anumită direcție. Credeți că "mâine", după plecarea lui Kovesi, același judecător care azi aresta în toate cauzele DNA dintr-o dată se va schimba?
Al doilea neajuns, de data asta reparabil, și care are legătură tot cu judecătorii, este legat de spețele aflate în sertarele DNA cu privire la diverși judecători, spețe numai bune de folosit pe post de butoane în cazul în care judecătorii ar îndrăzni să chibzuiască altfel decât scrie în rechizitoriu. Spun reparabil pentru că încă așteptăm înființarea Direcției subordonate Parchetului general cu competență specială pentru magistrați.
[citeste si]
Al treilea și cel mai mare neajuns este cauzat de procurorii care rămân. De portocalele care vor rămâne nedemascate. De zecile, poate sutele de procurori din țară care se cred dumnezei și cărora regimul Kovesi le-a dat aripi. De cei care au dat de gustul dulce al dosarelor făcute cu ușurință pe bază de denunț și care caută cu orice preț să obțină denunțuri. De cei care au ajuns să vadă corupți în toată lumea și corupție peste tot. De cei care își imaginează că fluturând o legitimație de procuror DNA ai dreptul să întocmești chiar și dosare pe probe false, totul în numele suprem al dreptății. Doar Al Capone n-a intrat la pușcărie pentru crime ci pentru evaziune fiscală, nu? Poate și aia nu era foarte bine probată, dar esențial e că a scăpat lumea de el, nu? Cu aceștia toți ce facem?
Aveți idee câți procurori DNA au diverse probleme? De la banale probleme cu somnul până la psihoze și consumatori înrăiți de Xanax. Cu aceștia ce facem după ce pleacă Kovesi? Un om care în ultimii 2-3 ani a făcut dosare doar pe bază de denunțuri obținute Dumnezeu-știe-cum, credeți că de mâine poate să se reapuce de adunat probe în stilul clasic, de modă veche, fără denunțuri și fără presiuni? Să muncească 2-3 ani la un dosar în loc de 3-4 luni? Să aibă puterea să dea clasare după ăia 2-3 ani pentru că nu a găsit suficiente probe la final de urmărire penală?
Poate doar epurând complet DNA-ul (prin reîntoarcerea tuturor procurorilor la parchetele de unde au venit) și aducând oameni de la alte parchete, care nu au fost deloc în DNA, să mai reînviem DNA-ul. Și impunând o obligație de testare psihiatrică a magistraților anual, dar pe bune de data asta, cu o comisie dură de medici psihiatrici.
Și ce dacă pleacă Kovesi, stimabililor? Ce rămâne în urma ei e problema. Să schimbi un om din funcție e ușor, să schimbi gândirea celor care rămîn sau cele săvârșite déjà de acel om e aproape imposibil.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News