Plățile cu cardul devin obligatorii din 16 iunie. Nimeni nu va mai fi refuzat dacă nu va avea cash
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Sursa: Pexels
Sursa: Pexels
Actul normativ care impune comercianților să accepte plata cu cardul va intra în vigoare peste două zile. Astfel, orice persoană care dorește să plătească folosind cardul va avea acest drept garantat, fără a risca să fie refuzată.

Începând cu 16 iunie, toți comercianții vor fi obligați să le ofere clienților posibilitatea de a plăti și cu cardul, conform Legii 406/2023.

Măsura, care va intra în vigoare pe 16 iunie, se aplică atât persoanelor juridice, cât și persoanelor fizice autorizate, întreprinderilor individuale și celor familiale.

„Persoanele fizice sau juridice, prevăzute la art. 4 alin. (1) din Legea nr. 265/2022 privind registrul comerţului şi pentru modificarea şi completarea altor acte normative cu incidenţă asupra înregistrării în registrul comerţului (…) au obligația de a asigura implementarea și de a accepta cel puțin un instrument de plată fără numerar, așa cum acesta este definit de Legea nr. 209/2019 privind serviciile de plată și pentru modificarea unor acte normative, la art. 5 alin. (1) pct. 31”, se arată în lege.

În expunerea de motive, inițiatorii actului normativ îi vizează în mod direct pe comercianți: „De asemenea, în scopul impulsionării utilizării mijloacelor moderne de plată, propunem ca pentru comercianții care operează pe teritoriul României să se instituie obligația de a accepta și cel puțin un instrument de plată fără numerar”.

Așadar, începând cu 16 iunie 2024, toți comercianții vor fi obligați să ofere clienților cel puțin un mijloc de plată fără numerar. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel