Plasticul de unică folosinţă va deveni o amintire. Administraţia Biden doreşte să fie eliminat de pe domeniul federal american până în 2032
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Biden, turneu în Europa: Puţin probabilă o vizită în Ucraina - Foto Agerpres
Biden, turneu în Europa: Puţin probabilă o vizită în Ucraina - Foto Agerpres
Administraţia preşedintelui Joe Biden a anunţat miercuri că doreşte să reducă progresiv utilizarea plasticului de unică folosinţă pe domeniul federal american, inclusiv în parcurile naţionale, cu obiectivul final ca astfel de produse să nu mai fie deloc furnizate sau vândute până în 2032, informează AFP.

Măsura se referă în special la sticlele şi pungile din plastic. Anunţată cu ocazia Zilei Oceanului Planetar, ea vizează reducerea poluării cu plastic, întrucât aceste produse devin deşeuri din care o mare parte ajung în cele din urmă în mări şi oceane.

Un document semnat de Secretarul american de Stat din Departamentul de Interne, Deb Haaland, ordonă punerea la punct a unei strategii care să vizeze 'reducerea achiziţiei, vânzării şi distribuţiei de produse şi de ambalaje fabricate din plastic de unică folosinţă, cu scopul de a suprima progresiv utilizarea produselor din plastic de unică folosinţă pe terenurile administrate de acest departament până în 2032', a anunţat Casa Albă. Departamentul american de Interne administrează aproximativ 1,9 milioane de kilometri pătraţi de terenuri, reprezentând 20% din teritoriul ţării.

El gestionează în special faimoasele parcuri naţionale şi zone protejate din Statele Unite care atrag zeci de milioane de vizitatori în fiecare an. Produsele din plastic vor trebui să fie înlocuite, de exemplu, cu pungi de hârtie, materiale biodegradabile sau 100% reciclabile, precum şi cu recipiente din sticlă, potrivit documentului publicat miercuri.

'Administraţia Biden face astfel un pas major pentru a proteja oceanele noastre de plasticul de unică folosinţă', a declarat Christy Leavitt, de la organizaţia de mediu Oceana. 'Zece ani înseamnă mult timp, dar noi sperăm că vor lua măsuri în acest interval pentru a atinge acest obiectiv', a adăugat ea. Din peste 300 de milioane de tone de plastic generate în fiecare an la nivel mondial, cel puţin 14 milioane de tone ajung în oceane, potrivit Departamentului american de Interne.

Această cantitate reprezintă echivalentul a două camioane de gunoi menajer umplute cu plastic şi deversate în mare în fiecare minut, au subliniat reprezentanţii organizaţiei Oceana. Casa Albă a anunţat, de asemenea, miercuri că a început procesul ce vizează desemnarea Canionului submarin Hudson drept zonă protejată (sanctuar marin naţional). Situat în largul coastelor statelor New York şi New Jersey, Hudson Canyon este cel mai adânc canion din Statele Unite (atingând o adâncime de 4 kilometri) şi adăposteşte mai multe specii ameninţate cu dispariţia. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel