Planul Rusiei de a înlătura conducerea de la Chișinău ar fi implicat diversioniști din Serbia. Totul trebuia să se întâmple la un meci de fotbal
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Planul Rusiei de a înlătura conducerea de la Chișinău ar fi implicat diversioniști din Serbia. Totul trebuia să se întâmple la un meci de fotbal / Foto: Kremlin.ru
Planul Rusiei de a înlătura conducerea de la Chișinău ar fi implicat diversioniști din Serbia. Totul trebuia să se întâmple la un meci de fotbal / Foto: Kremlin.ru
Diversionişti din Serbia urmau să ajungă în Republica Moldova la un meci de fotbal, potrivit unui deputat PAS.

Săptămâna aceasta exista riscul ca în Republica Moldova să ajungă diversionişti din Serbia la un meci de fotbal, a declarat Andrian Cheptonar, deputat din cadrul Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), informează Agerpres, citând Jurnal.md şi Radio Chişinău. Declarația acestuia vine după ce Maia Sandu a denunțat un plan al Rusiei de a înlătura conducerea de la Chișinău.

"Săptămâna aceasta trebuie să aibă loc un meci de fotbal în Chişinău, între o echipă din Serbia şi una din Republica Moldova. Iniţial, era planificat ca întreaga galerie a echipei sârbe să vină la noi în ţară. Datorită eforturilor făcute de Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS), cu mult înaintea apariţiei informaţiilor oferite de (preşedintele ucrainean Volodimir) Zelenski, echipa sârbă va juca cu tribunele goale, pentru că în cadrul acestei galerii se planifica să vină diversionişti", a declarat deputatul Andrian Cheptonar în cadrul emisiunii "Ora Expertizei" de la Jurnal TV, scrie jurnal.md.

Maia Sandu: Planul presupune folosirea persoanelor din afara ţării



Luni, 13 februarie, în cadrul unui briefing, preşedinta Maia Sandu a declarat că planurile Federaţiei Ruse de destabilizare a situaţiei din Republica Moldova au fost confirmate de instituţii ale statului şi aveau drept scop schimbarea puterii de la Chişinău.

Potrivit Maiei Sandu, planul prevedea implicarea unor diversionişti cu pregătire militară, camuflaţi în civili, care urmau să întreprindă acţiuni violente, atacuri asupra unor edificii ale statului şi luări de ostatici.

"Prin acţiuni violente, mascate sub proteste ale aşa-numitei opoziţii, urma să se forţeze schimbarea puterii de la Chişinău. Documentele recepţionate de la partenerii noştri ucraineni demonstrează o bună documentare a locaţiilor şi aspectelor logistice pentru organizarea acestor activităţi subversive. De asemenea, planul presupune folosirea persoanelor din afara ţării pentru acţiunile cu caracter violent. Materialele conţin instrucţiuni despre regulile de intrare în Republica Moldova pentru cetăţeni ai Federaţiei Ruse, Republicii Belarus, Serbiei şi Muntenegru", a detaliat Maia Sandu.

Reacția SUA



După aceste afirmaţii ale Maiei Sandu, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională de la Casa Albă, John Kirby, a declarat că informaţiile privind un posibil complot de răsturnare a guvernului Republicii Moldova "sunt profund îngrijorătoare". Chiar dacă presupusul complot nu a fost confirmat din surse independente, acesta "nu este cu siguranţă în afara limitelor comportamentului rus".

Joia trecută, la Bruxelles, preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat liderilor Uniunii Europene că ţara sa a interceptat un "plan de distrugere a Republicii Moldova" din partea serviciilor secrete ruseşti şi că a contactat-o pe preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu.

Zelenski a declarat că nu ştie dacă Moscova a dat ordin să se urmeze acest plan, despre care a spus că nu este "nimic nou" şi că este similar cu cel pe care Moscova "încearcă să îl implementeze împotriva Ucrainei şi a altor ţări europene", având în vedere "activităţile subversive" ale Rusiei. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel