Data publicării:
Planul prin care inteligența artificială nu ar putea „fura” locurile de muncă ale oamenilor. Casa Albă dă tonul (Reuters)
Președintele SUA, Joe Biden, va anunța luni o serie de măsuri ample legate de inteligența artificială (AI) cu scopul de a spori siguranța și de a proteja consumatorii, muncitorii și minoritățile de riscurile asociate acestei tehnologii, scrie Reuters.
Ordinul executiv pe care îl va prezenta reprezintă cel mai recent pas al administrației pentru a stabili reguli în domeniul AI, pe măsură ce tehnologia înregistrează progrese rapide popularitate într-un mediu cu reglementare până acum limitată.
Companii de AI precum OpenAI, Alphabet și Meta Platforms s-au angajat voluntar anterior să marcheze conținutul generat de AI pentru a face tehnologia mai sigură.
Noul ordin executiv, pe care Biden îl va sublinia într-un eveniment luni, merge mai departe decât acele angajamente.
Acesta impune ca dezvoltatorii de sisteme AI care prezintă riscuri pentru securitatea națională a SUA, economie, sănătatea publică sau siguranță să împărtășească rezultatele testelor de securitate cu guvernul SUA, în conformitate cu Legea privind Producția de Apărare, înainte de a le lansa publicului.
De asemenea, ordinul îndeamnă agențiile guvernamentale să stabilească standarde pentru aceste teste și să abordeze riscurile conexe chimice, biologice, radiologice, nucleare și de securitate cibernetică, conform Casei Albe.
Pentru a se asigura că comunicările guvernamentale sunt clare, Departamentul de Comerț va dezvolta "îndrumări pentru autentificarea și marcarea conținutului" generat de AI, conform unei declarații a Casei Albe.
Bruce Reed, adjunctul șefului Casei Albe, a denumit ordinul, care tratează și aspecte legate de confidențialitate, discriminare și pierderea locurilor de muncă, "cea mai puternică serie de acțiuni" pe care oricare guvern le-a luat pentru a asigura securitatea, în contextul provocării AI.
"Este următorul pas într-o strategie agresivă de a face tot posibilul pentru a valorifica beneficiile AI și a atenua riscurile", a declarat el.
Grupul celor șapte țări industrializate (G7) va conveni luni un cod de conduită pentru companiile care dezvoltă sisteme avansate de inteligență artificială, conform unui document G7.
Un oficial superior al administrației, care a informat jurnaliștii înainte de prezentarea oficială a ordinului, a respins critica conform căreia Europa a fost mai agresivă în reglementarea AI decât SUA.
Oficialul a declarat că ordinul executiv are nevoie și o acțiune legislativă din partea Congresului. Biden îndeamnă, în special Congresul, să adopte legislație privind protecția datelor, a declarat Casa Albă.
Oficialii SUA au avertizat că AI poate amplifica riscul de imparțialitate și încălcări ale drepturilor civile, iar ordinul executiv al lui Biden caută să abordeze acest aspect prin solicitarea de îndrumări "pentru a evita utilizarea algoritmilor AI în exacerbarea discriminării", conform declarației de presă.
Ordinul mai cere dezvoltarea "celor mai bune practici" pentru a aborda daunele pe care AI le poate provoca muncitorilor, inclusiv în ceea ce privește înlocuirea locurilor de muncă, și impune prezentarea unui raport privind impactul pe piața muncii.
Vicepreședintele Kamala Harris va participa la un summit global privind AI în Marea Britanie în această săptămână; și China ar putea fi reprezentată la întâlnirea găzduită de premierul britanic Rishi Sunak.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News