Planul național de combatere a violenței școlare. Florian Lixandru anunță „toleranță zero“ /video
Invitat la emisiunea DC Edu, Florian Lixandru, secretar de stat în Ministerul Educației, a discutat despre Planul național de combatere a violenței în mediul școlar.
Potrivit acestuia, planul include atât măsuri de sancționare, cât și de prevenție, prin consiliere și activități care să canalizeze energia elevilor spre direcții pozitive. Accentul este pus pe prevenirea violenței prin implicarea elevilor în activități artistice, culturale și sportive care să le dezvolte abilitățile elevilor și să reducă riscul de comportament violent.
"Nimic bun nu se naște din violență asociată cu agresivitatea, cu bullying-ul, cu consumul de droguri și așa mai departe. Ministerul avansează această sintagmă promițătoare: toleranță zero.
Știm că este un plan național, un cadru pentru combaterea violenței. Cu ce vine nou acest început de an școlar în această privință? Ce măsuri urmează a fi implementate pentru combaterea violenței?", întreabă prof. univ. dr. Sorin Ivan.
Planul național de combatere a violenței școlare
"Tocmai despre acest plan vreau să vă vorbim — planul acesta a fost aprobat în Guvern — Planul național de combatere a violenței în mediu școlar, care este completat de procedura privind managementul cazurilor de violență în unitățile de învățământ.
Totodată, noul Regulament de organizare și funcționare (n.r., ROFUIP) preia din Legea învățământului preuniversitar și capitolul referitor la sancțiuni aplicate elevilor (s-a reintrodus sancțiunea de exmatriculare cu drept de reînscriere sau fără drept de reînscriere), dar n-aș spune să ne axăm pe partea de sancțiuni, cât m-aș axa mai mult pe partea de prevenție, pentru că rolul nostru este acela de a preveni astfel de situații, de a veni în sprijinul elevilor care prezintă un grad de risc cu privire la actele de violență. Și atunci, cred că școala trebuie să vină să asigure acele programe de consiliere, acele proiecte prin care elevii să fie distrași de la anumite activități care ar putea genera violență, să fie direcționați către activități artistice, culturale, activități profesionale care să vină să le dezvolte anumite abilități și care să pună accent pe ceea ce e bun, pentru că fiecare copil are o parte bună, indiferent cât de violent ar fi — cât ar fi un elev-problemă în clasă, fiecare copil are și o parte bună", spune Florian Lixandru, secretar de stat.
Sursa: Pexels
"Stop violenței prin artă și mișcare"
"Rolul nostru, al dascălilor, este acela de a descoperi în copii acel element bun, acea parte bună și de a-l valorifica.
Poate un copil care e violent la clasă este foarte bun într-un anumit sport și atunci eu trebuie să-i asigur cadrul pentru ca el să se dezvolte pe zona respectivă sau poate are înclinații către pictură și atunci îi asigur un cadru prin care el să vină să-și dezvolte aceste abilități și să uite, să-l distrag de la ceea ce ar putea să facă, de la acte de violență care s-ar putea produce în timpul școlii.
Și am lansat anul trecut un program pe care l-am trimis unităților de învățământ, se numește Combaterea violenței în mediul școlar prin artă și mișcare, un program prin care am pus la dispoziția inspectoratelor școlare și prin intermediul unităților de învățământ o serie întreagă de direcții de acțiune pe care unitățile de învățământ le pot transforma în proiecte locale prin care, prin artă, prin mișcare, prin sport, pot contribui la reducerea pe cât posibil a numărului actelor de violență în unitățile de învățământ", adaugă Florian Lixandru.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News