„Mă știți deja că sunt un mare iubitor al gusturilor date de plantele aromatice proaspete adăugate în mâncare. Chiar cred că acestea pot face diferența între un fel de mâncare bun și unul foarte bun. Este acea notă de prospețime care unește gusturile într-un tot unitar. Desigur, gustul poate fi asezonat și cu versiunile uscate ale plantelor aromatice, dar acum, când este atât de simplu să ai ierburi proaspete, de ce să nu profiți de aroma lor vie? Puteți să cumpărați din orice supermarket sau de la piață plante aromatice ambalate, însă și mai plăcut este să le folosiți pe cele la ghiveci, pe care să le țineți la îndemână în bucătărie.
Dar cum le alegem, unde se potrivește delicatul busuioc și unde merge robustul rozmarin? Așa că m-am gândit să fac o mică diferențiere între plantele aromatice ierboase, mai delicate, și cele lemnoase, mai puternice.
Plantele aromatice ierboase
Acestea sunt plante cu frunze delicate și tulpini subțiri, pe care le putem folosi în mâncărurile pregătite deja. Plantele aromatice ierboase se adaugă în salate și mâncare la finalul procesului de gătire, astfel încât să nu le deteriorăm structura firavă și să le păstrăm aroma proaspătă. Din această categorie fac parte busuiocul, pătrunjelul, mărarul, leușteanul, menta și coriandrul.
Versiunile uscate ale acestora pot fi adăugate mai din timp la mâncare, lăsând astfel lichidul să le hidrateze și să le dezvolte aroma.
Pentru a le păstra, cel mai bine este să le tratați ca pe flori: puneți legătura într-un vas cu apă și le lăsați la temperatura camerei.
Plante aromatice lemnoase
Plantele aromatice lemnoase sunt mult mai rezistente, au tulpini lemnoase și frunze a căror aromă rezistă procesului de gătire, așa că se adaugă în mâncare la început, de regulă. Dacă în cazul plantelor ierboase puteam folosi liniștiți și tulpina, în cazul celor lemnoase, aceasta nu se adaugă la mâncare sau, cel mult, poate fi folosită pe post de băț de frigăruie pentru a aromatiza și mai mult ingredientele.
Cele mai cunoscute plante aromatice lemnoase sunt rozmarinul, salvia, cimbrul și dafinul. Oregano are un regim special, fiind mai curând o plantă ierboasă, însă aroma sa puternică o face disponibilă și pentru folosit încă de la începutul gătitului, cum este, de exemplu, în multe sosuri de roșii”, a scris Joseph Hadad pe blogul său.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
- SUA și Coreea de Sud blochează transporturile de petrol din Coreea de Nord. Cooperare ilegală cu Rusia, suspectată
- Ruptura dintre Harry și William, tot mai adâncă. Condiția Ducelui de Sussex pentru a veni de Paște în Marea Britanie
- Musaca de post, rețeta simplă. Cine a zis că fără carne n-are gust?
- Modificare majoră în Programul Casa Verde Fotovoltaice 2024. Laurențiu Neculaescu (AFM): Am învățat de anul trecut / video
- Horoscop 27 martie: Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară. Zodia care trebuie să facă schimbări la serviciu. Șefii te vor privi cu alți ochi
- Șoferii, constrânși fizic să reducă viteza. Titi Aur, despre măsura care îi deranjează pe teribiliști: Forțată, dar necesară! / video
- Cele mai vândute telefoane din lume. Samsung nu este nici măcar în top 10
- Casa Verde Fotovoltaice 2024. Laurențiu Neculaescu, AFM: Buget record! Actele necesare
- Mircea Coșea analizează ”războiul șefilor de la guvern cu șefii BNR”: Trebuie să ne speriem!
- Horoscop 28 martie: Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Zodia care are nevoie de o schimbare. Bucură-te de viață!