Plângere penală pentru conducerea ASF: Neglijență în serviciu cu prejudiciu de sute de milioane
Data publicării:
Autor: Ion Voicu
WhatsApp
O plângere penală a fost înaintată la DNA, conducerea ASF fiind acuzată de neglijență în serviciu cu prejudicii de sute de milioane de euro, după prăbușirea EUROINS.

Euroins este a treia companie de asigurări care ajunge în faliment după City Insurance și Astra, iar conducerea ASF este incapabilă să prevină astfel de situații, susține asociația civică FACIAS, care a înaintat plângerea penală procurorilor.

Falimentul City Insurance a avut ca și consecințe o triplare prețului polițelor RCA și probabil că și recentul faliment al Euroins va avea același tip de efect. În ciuda acestor situații, responsabilii ASF care ar fi putut opri aceste companii înainte ca valoarea daunelor să depășească veniturile, fac declarații post dezastru și susțin cu nonșalanță că și-au făcut treaba. 

Fundația Pentru Apărerea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS), ca parte activă a societății civile nu poate sta impasibilă la situația dezastruoasă din piața asigurărilor auto obligatorii, în contextul falimentului companiei Euroins, se arată într-un comunicat al Fundației. Astfel, ca urmare a pasivității nepermise a Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), instituție a statului român, plătită tocmai pentru a preveni aceste situații ce au consecințe în majorarea prețurilor la RCA, FACIAS va face plângere penală împotriva conducerii ASF. 

Așadar putem vorbi despre o neglijență crasă în serviciu având în vedere următoarele informații certe: ASF a constatat încă din sept 2020 ca Euroins nu deținea fonduri proprii eligibile care să acopere SCR și MCR precum și că a constituit necorespunzător rezerva de prime, rezerva de daune avizate și rezerva de daune neavizate. De asemenea, în dec. 2021 a constatat că Euroins nu are constituite rezerve regim național și solvabilitate 2 și că nu deține fonduri proprii necesare acoperirii SCR, aspectul ultim făcând obiectul unei constatări și în martie 2022. ASF s-a mulțumit doar să constate și să dea amenzi, însă nu a intervenit la timp pentru a stopa activitatea acestei societăți, deși finalul era previzibil, un plan de redresare nefiind realizabil.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel