Planeta va ajunge la o populație de 8 miliarde până în noiembrie. India va detrona China din clasamentul celor mai populate țări, în 2023
Un nou raport al Națiunilor Unite arată că populația Indiei o va depăși probabil pe cea a Chinei până în 2023. Între timp, populația lumii este probabil să ajungă la 8 miliarde până în luna noiembrie a acestui an, potrivit acelorași date.
Se așteaptă ca India să devină cea mai populată țară din lume în 2023, învingând China, potrivit unui raport al Națiunilor Unite.
Ambele țări au populații actuale de peste 1,4 miliarde de oameni, a declarat Departamentul pentru Afaceri Economice și Sociale al ONU într-un raport, luni.
Cu toate acestea, cifrele ONU arată că, în timp ce populația Chinei a crescut de la 1,14 miliarde în 1990 la 1,43 miliarde în 2022, populația Indiei a crescut de la 861 milioane la 1,412 miliarde, în aceeași perioadă.
Se preconizează că China, care se confruntă cu o criză a populației iminentă, va avea o populație mai mică de 1,32 miliarde de oameni până în 2050. În acea perioadă, populația Indiei va atinge 1,67 miliarde de oameni.
De asemenea, se așteaptă ca populația lumii să crească la 8 miliarde de oameni până în noiembrie, conform raportului. În timp ce creșterea populației globale este acum la cel mai lent ritm din 1950 încoace, dercetătorii se așteaptă totuși ca planeta să atingă un vârf de 10,4 miliarde de oameni până în anii 2080.
Între timp, se așteaptă ca SUA să rămână a treia cea mai populată țară din lume până în 2050, crescând la 375 de milioane de oameni, moment din care își va împărți locul cu Nigeria.
Raportul a remarcat că ratele de fertilitate au scăzut la nivel mondial, chiar și în țările cu populație în creștere. Acest lucru s-a explicat prin faptul că, deși mai mulți oameni din aceste zone au avut copii, familiile nu mai ajung la un număr de membri la fel de important.
ONU a mai scris că creșterea populației până în 2050 va fi concentrată în opt țări: Republica Democrată Congo, Egipt, Etiopia, India, Nigeria, Pakistan, Filipine și Tanzania.
Țările care probabil își vor vedea populația redusă cu cel puțin 20% sunt Bulgaria, Letonia, Lituania, Serbia și Ucraina, a adăugat raportul.
Secretarul general al ONU, António Guterres, a declarat că atingerea pragului de 8 miliarde de oameni este o „ocazie de a sărbători”, dar și o „reamintire a responsabilității noastre comune de a avea grijă de planeta noastră."
„Atingerea unei populații globale de 8 miliarde este un reper numeric, dar accentul nostru trebuie să fie întotdeauna pe oameni”, a scris el într-o declarație care însoțește raportul. „În lumea pe care ne străduim să o construim, 8 miliarde de oameni înseamnă 8 miliarde de oportunități de a trăi o viață demnă și împlinită.”
China introduce o serie de beneficii pentru stimularea natalității
China a impus timp de zeci de ani avorturile și sterilizările forțate asupra femeilor, ca parte a politicii sale privind un singur copil. Acum, confruntată cu o criză demografică, își dorește ca femeile să aibă de preferință trei copii.
Cu rata natalității din China la un nivel scăzut istoric, oficialii au acordat credite fiscale și pentru locuințe, beneficii educaționale și chiar stimulente în numerar pentru a încuraja femeile să aibă mai mulți copii.
Cu toate acestea, beneficiile sunt disponibile doar pentru cuplurile căsătorite, o condiție prealabilă care este din ce în ce mai neatrăgătoare pentru femeile independente care, în unele cazuri, ar prefera să fie părinte singur, potrivit publicației Today.
Copiii născuți din părinți singuri în China s-au luptat de mult să primească beneficii sociale, cum ar fi asigurarea medicală și educația. Femeilor care sunt singure și însărcinate li se interzice în mod regulat accesul la asistența medicală publică și la asigurări care acoperă concediul de maternitate. Nu sunt protejate legal dacă angajatorii le concediază pentru că sunt însărcinate.
”Mulți oameni cred că a fi mamă singură este un proces de confruntare cu opinia publică, dar nu este”, a spus Sarah Gao, în vârstă de 46 de ani, un părinte singur care locuiește în Beijing și este deschisă în privința drepturilor reproductive.
Legea chineză cere ca femeia însărcinată și soțul ei să-și înregistreze căsătoria pentru a primi îngrijiri prenatale la un spital public. Când doamna Gao a aflat că este însărcinată, a trebuit să le spună medicilor dintr-un spital că soțul ei era în străinătate pentru a putea fi internată.
Fiica ei s-a născut în noiembrie 2016. Opt luni mai târziu, doamna Gao a fost concediată de la locul de muncă, ceea ce a determinat-o să depună un proces în care acuză compania de discriminare la locul de muncă. Compania a câștigat deoarece doamna Gao nu se califică pentru beneficii și protecții legale ca mamă necăsătorită.
Curtea a spus că nașterea fiicei ei ”nu a fost conformă cu politica națională a Chinei”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News