Plan de Reziliență și Redresare. Adrian Câciu: Guvernul Cîțu se ASCUNDE să spună asta
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Plan de Reziliență și Redresare. Adrian Câciu: Guvernul Cîțu se ASCUNDE să spună asta
Plan de Reziliență și Redresare. Adrian Câciu: Guvernul Cîțu se ASCUNDE să spună asta
Economistul Adrian Câciu a spus care sunt lucrurile pe care Guvernul Cîţu le ascunde despre planul de redresare şi rezilienţă. 

"La planul de rezilienţă trebuie să fie clar. Nu înţeleg de ce guvernanţii se ascund să spună asta, dar acesta e posibil să fie aprobat abia la mijlocul verii şi oricum se vor lua doar prefinanţări anul acesta. Nu ai cum să iei bani pe proiecte, dacă nu le ai. Atunci vom primi o prefinanţare, 10 la sută din planul de rezilienţă pe componenta de granturi, adică doar 1,3 miliarde de euro. Un avantaj l-am putea avea dacă intră în vigoare Cadrul Financiar Multianual 2021-2027, deci ne-ar mai veni de acolo prefinanţări de 2 miliarde de euro. Dar pe aceşti bani nu ne putem baza mai devreme de luna iulie. 

Oricum, să nu uităm că mai avem de absorbit 50 la sută din fondurile europene din exerciţiul financiar precedent, 2014-2020. Există această anvelopă de finanţare pentru bugetul de stat, pentru că sunt 20 de miliarde de euro care au rămas de absorbit din exerciţiul financiar anterior. Anul acesta nu a fost unul extraordinar, s-a reuşit doar să se atragă 5,96 miliarde de euro, deşi s-au propus peste 7 miliarde. Avem de unde să finanţăm proiecte deja contractate, există acea rezervă. Dar pe fondurile noi ne putem baza abia în a doua jumătate a anului şi doar pe prefinanţări", a explicat Adrian Câciu pentru DC NEWS. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel