Plan de contracarare a Chinei în Indo-Pacific. Infuzie de de 50 de miliarde de dolari în infrastructură și investiții
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Liderii SUA, Japoniei, Indiei și Australiei au prezentat un plan de supraveghere maritimă a regiunii Indo-Pacific și au promis 50 de miliarde de dolari în investiții în infrastructură pentru a contracara China.

Liderii Statelor Unite ale Americii, Japoniei, Indiei și Australiei au lansat o inițiativă maritimă pentru combaterea pescuitului ilegal și s-au angajat să investească peste 50 de miliarde de dolari în dezvoltarea infrastructurii în Indo-Pacific, ca parte a eforturilor lor de a contracara influența tot mai mare a Chinei în regiune. 

Angajamentele au fost anunțate marți, după ce cei patru lideri s-au întâlnit în capitala japoneză, Tokyo, la al doilea summit al grupării Indo-Pacific Quad.

Întâlnirea alianței informale, care a fost înființată pentru a răspunde puterii economice și militare a Chinei, a generat discuții și despre schimbările climatice, tehnologie și COVID-19, precum și consecințele invaziei Ucrainei de către Rusia, o problemă care a riscat diviziunea între grup.

India, care are legături strânse cu Rusia, este singurul membru care nu a condamnat încă războiul.

„Beneficii tangibile regiunii”

Într-o declarație comună, președintele american Joe Biden, prim-ministrul japonez Fumio Kishida, prim-ministrul indian Narendra Modi și noul lider al Australiei Anthony Albanese au declarat că ultimele măsuri ale Quad au ca scop demonstrarea faptului că grupul „este o forță spre bine” și că este „angajat să aducă beneficii tangibile regiunii” într-un moment al provocărilor globale profunde.

Deși declarația nu a menționat China, liderii au spus că „se opun cu fermitate oricăror acțiuni coercitive, provocatoare sau unilaterale care urmăresc să schimbe status quo-ul” în Indo-Pacific. Acestea includ „militarizarea zonelor disputate, utilizarea periculoasă a navelor de pază de coastă și a miliției maritime și eforturile de a perturba activitățile de exploatare a resurselor offshore ale altor țări”, toate fiind acuzații care au fost ridicate împotriva Chinei.

Pentru a răspunde unora dintre aceste preocupări, Quad a spus că anunță o nouă inițiativă de supraveghere maritimă - Parteneriatul Indo-Pacific pentru Conștientizarea Domeniului Maritim (IPMDA) - despre care a spus că va lucra cu partenerii regionali pentru a răspunde dezastrelor umanitare și naturale și a combate ilpescuitul ilegal.

„IPMDA va sprijini și va lucra în consultare cu națiunile Indo-Pacific și cu centrele regionale de fuziune a informațiilor din Oceanul Indian, Asia de Sud-Est și Insulele Pacificului, oferind tehnologie și instruire pentru a sprijini o conștientizare îmbunătățită și partajată a domeniului maritim pentru a promova stabilitatea și prosperitatea în mări și oceane”, se spune în comunicat.

De asemenea, liderii s-au angajat să aprofundeze cooperarea în domeniul infrastructurii, spunând că astfel de investiții sunt „esențiale pentru stimularea productivității și prosperității în regiunea Indo-Pacific”. Aceasta include abordarea problemelor legate de datorii și infuzia a mai mult de 50 de miliarde de dolari în asistență în infrastructură și investiții în Indo-Pacific în următorii cinci ani. Ei au promis, în mod special, ajutor suplimentar pentru națiunile insulare din Pacific, unde influența Chinei a crescut în ultimii ani, conform AlJazeera.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel