Urmărește emisiunea live
Data publicării:

Plămânii se regenerează. 7 alimente care te pot ajuta

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Multe persoane se întreabă dacă plămânii se regenerează. Ei bine, da! Plămânii chiar au capacitatea de a se regenera, însă trebuie să urmați o serie de sfaturi prețioase. Despre acestea vă vom vorbi în rândurile care urmează.  

Alegeri prezidentiale 2024

În cadrul sistemului respirator, plămânii dețin rolul principal. La nivelul acestora are loc respirația pulmonară, schimbul gazos între organism și mediu realizându-se la nivelul alveolelor pulmonare. Pentru ca plămânii să funcționeze corect, aceștia trebuie îngrijiți prin sport, evitarea fumatului activ sau pasiv și printr-o alimentație sănătoasă și echilibrată.

Excepție făcând factorii genetici, calitatea alimentelor pe care le consumați zi de zi reprezintă un ajutor de necontestat în ceea ce privește sănătatea plămânilor. De aceea, în continuare, vă invităm să descoperiți care sunt cele șapte alimente benefice pentru întregul sistem respirator.

Plămânii se regenerează? Șapte alimente-minune, care îți vin în ajutor

Da, plămânii se pot regenera și puteți scăpa de boli, dacă includeți în dieta voastră următoarele alimente: mere, banane, usturoi, ghimbir, somon, curcuma și ceai verde.

Mere

Nu degeaba se spune că „un măr pe zi ține medicul departe”. Aceste fructe minunate încetinesc declinul funcțiilor pulmonare, mai ales la persoanele care au renunțat la fumat. Mai mult, grație fitochimicalelor pe care le conțin, merele reduc inflamația și stresul oxidativ.

Banane

Bananele sunt iubite de majoritatea oamenilor, deoarece sunt bogate în vitamine și fibre. Aceste fructe dulci sunt benefice pentru sănătatea plămânilor, reușind să încetinească îmbătrânirea naturală.

Usturoi

Usturoiul are proprietăți antioxidante și antiinflamatorii, fapt ce luptă împotriva stresului oxidativ, care poate fi dăunător pentru plămâni. Mulțumită proprietăților sale expectorante, antiseptice și fluidificante, usturoiul este de mare ajutor în ceea ce privește obstrucția căilor respiratorii.

Ghimbir

Potrivit mai multor studii, rădăcina de ghimbir contribuie la reducerea leziunilor pulmonare, generate de consumul de alcool, datorită proprietăților sale antiinflamatorii. Acest ingredient mai este cunoscut şi pentru proprietăţile sale antioxidante: susţine funcţia cognitivă în procesul de îmbătrânire şi chiar contribuie la îmbunătăţirea memoriei şi a timpului de reacţie.

Somon

Somonul este bogat în omega-3, un element esențial pentru menținerea sănătății sistemului respirator. Corpul uman nu poate produce acești acizi grași, aşa că trebuie luaţi din hrana de zi cu zi. Potrivit Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentaţiei, cantitatea recomandată de acizi graşi Omega 3 pe care trebuie să o consume zilnic un adult este de aproximativ 250-500 de miligrame, iar o singură porţie de 100 de grame de somon de cultură conţine 2.600 mg de acizi graşi.

Curcuma

Curcuma are proprietăți antiinflamatorii, ceea ce înseamnă că ameliorează durerea și inflamația. Mai mult, are şi proprietăţi antioxidante formidabile, care luptă împotriva stresului oxidativ, principalul inamic al plămânilor.

Ceai verde

Ceaiul verde este un înlocuitor de bază al cafelei. Oferă energie organismului și are efecte antioxidante. Totodată, consumul de două căni de ceai verde pe zi poate reduce riscul de a dezvolta boli pulmonare obstructive cornice (BPOC), o boală inflamatorie cronică a plămânilor, conform BZI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel