Urmărește emisiunea live
Plaje lărgite în zonele Jupiter-Neptun şi Balta Mangalia-Venus-Aurora. Licitaţia a fost câştigată de olandezi
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Foto: Pxhere
Foto: Pxhere
ABADL a semnat contractele de lărgire a plajelor în zonele Jupiter-Neptun şi Balta Mangalia-Venus-Aurora.

Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea - Litoral (ABADL) a semnat contractele pentru lărgirea plajelor în zonele Jupiter - Neptun şi Balta Mangalia - Venus - Aurora, au informat, miercuri, reprezentanţii instituţiei. Câştigătoarea licitaţiei este compania olandeză Van Oord Dredging and Marine Contractors BV, care efectuează în prezent lărgirea plajelor la Eforie Nord şi Eforie Sud. "Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea - Litoral a semnat contractele pentru execuţia lucrărilor aferente Lotului 8 - Jupiter - Neptun şi Lotului 9 - Balta Mangalia - Venus - Aurora, care sunt incluse în proiectul cu finanţare europeană "Reducerea eroziunii costiere, faza II (2014-2020)". În urma finalizării procedurii de licitaţie firma câştigătoare este compania olandeză Van Oord Dredging and Marine Contractors BV, Rotterdam cu peste 150 de ani de experienţă în construcţii hidrotehnice marine, care în prezent implementează lucrările de protecţie costieră pe Lotul 5 - zona Eforie Sud şi cordon Eforie Nord - Eforie Sud", se arată într-un comunicat de presă transmis de ABADL.

Conform sursei citate, în cadrul proiectului cofinanţat din POIM 2014-2020, lucrările de protecţie costieră prevăzute pentru Lotul 8 Jupiter - Neptun constau, printre altele, în îndepărtarea/reabilitarea şi consolidarea, respectiv extinderea structurilor costiere existente; înnisipare plajă - aproximativ 25 de ha; execuţia de structuri costiere noi conectate cu ţărmul; schemă de protecţie costieră pe o lungime a ţărmului de 2550 metri liniari; construcţia a 3 structuri de recif artificial. Lucrările de protecţie costieră prevăzute pentru Lotul 9 Balta Mangalia - Venus - Aurora constau în îndepărtarea/reabilitarea şi consolidarea, respectiv extinderea structurilor costiere existente; execuţia de structuri costiere noi conectate cu ţărmul; înnisipare artificială - plajă nou creată de aproximativ 31 ha şi alte lucrări specifice.

Valoarea investiţiei pentru Lotul 8 este de 220.013.079,80 lei fără TVA şi pentru Lotul 9, de 415.819.264,40 lei fără TVA. Noile structuri vor forma un sistem integrat complex, conceput să ofere protecţie costieră împotriva eroziunii timp de 50 de ani. Loturile 8 şi 9 sunt parte a proiectului cu fonduri europene "Reducerea eroziunii costiere faza II (2014-2020)" alături de alte 9 zone delimitate astfel: Zona Stăvilare Periboina - Edighiol; Zona Mamaia; Zona Tomis; Zona Agigea; Zona Eforie; Zona Costineşti; Zona Olimp; Zona Mangalia - Saturn şi Zona 2 Mai. Dintre acestea, Lotul Mamaia a fost finalizat. 

Începând cu anul 2021, plajele din Mamaia-Mamaia Nord s-au extins cu peste 50 de hectare. Astfel, prin intermediul unui proiect de reducere a eroziunii costiere au fost create porţiuni noi de nisip care dau bătăi de cap turiştilor şi celor care fac afaceri în zonă. Coco Beach a fost prima plajă care s-a închis la începutul lunii august 2021. „Mulţumim Apelor Române pentru că ne-au obligat indirect să murim ... lărgirea plajelor şi nisipul înlocuit cu scoici ne-au condus la moarte rapidă şi sigură”, au scris  pe pagina lor de Facebook. Nici turiştii nu au fost mai fericiţi de apariţia acestor câmpuri de nisip. Mulţi au ales alte zone de plaje sau alte staţiuni deoarece s-au plâns de distanţa pe care trebuie să o parcurgă de la şezlong la apă, de faptul că nisipul este foarte dur şi plin cu scoici pe aceste noi plaje sau că apa este foarte adâncă la câţiva metri de mal.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel