Plafonul de 3.400 lei pentru indemnizaţia de creştere a copilului, eliminat de la 1 ianuarie
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Crişan Andreescu
WhatsApp
Plafonul de 3.400 lei stabilit pentru indemnizaţia de creştere a copilului va fi eliminat 1 ianuarie, susţine ministrul Muncii, Rovana Plumb, adăugând că noua lege a salarizării prevede un raport de 1/18 între salariul minim al angajaţilor fără studii superioare şi cel al absolvenţilor de facultăţi.

Rovana Plumb a fost întrebată, marţi, de jurnalişti, când va fi eliminat plafonul indemnizaţiei maternale, aceasta spunând că din ianuarie 2016.

"Lucrăm la un pachet integrat de servicii pentru copii şi, în cadrul lui, avem prevăzută eliminarea plafonului de 3.400 de lei", a spus ministrul Muncii.

De asemenea, Rovana Plumb a spus că se lucrează şi la o nouă lege a salarizării, astfel încât să fie eliminate anumite anomalii. De exemplu, odată cu creşterea prognozată a salariului minim, de 1.200 de lei, anul viitor, va fi depăşit nivelul minim de salarizare a personalului cu studii superioare.

"Va urma, în perioada verii, un calendar clar care va fi stabilit cu ordonatorii principali de credite şi cu partenerii sociali, în vederea adoptării noii legi a salarizării care stabileşte foarte clar modul în care angajaţii vor fi motivaţi în sistemul bugetar astfel încât să se elimine ca urmare a creşterii salariului minim pe economie suprapunerea salariilor între diferitele clase", a anunţat Plomb.

Citește și: Salariile personalului nedidactic vor fi majorate cu 12% din august

Ea a adăugat că raportul dintre salariul minim şi salariul minim pentru personalul cu studii superioare va fi 1/18.

În prezent, indemnizaţia pentru creşterea copilului este de 85% din media veniturilor nete înregistrate în ultimele 12 luni. Cuantumul ei nu poate însă depăşi 3.400 de lei, în cazul celor care optează pentru un concediu de un an de creşterea copilului, respectiv 1.200 de lei, în cazul unui concediu de doi ani.

Părinţii au posibilitatea să opteze pentru un concediu de doi ani pentru creşterea copilului, dar cu o indemnizaţie maximă plafonată la 1.200 lei sau pentru un concediu de un an, cu o indemnizaţie maximă de 3.400 de lei şi cu o primă lunară de 500 de lei pentru întregul interval de până la 24 de luni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel