Plafonarea tarifelor RCA, prelungită până la sfârșitul anului. Premierul Ciolacu, precizări
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
FOTO: Pexels
FOTO: Pexels
Premierul Marcel Ciolacu a anunțat prelungirea plafonării RCA.

„Aprobăm azi și proiectul de Hotărâre de Guvern prin care prelungim până la finalul anului plafonarea tarifelor RCA. Este o decizie justificată fiindcă actuala plafonarea expiră pe 10 octombrie. Daca nu continuăm plafonarea vor crește tarife în cea mai nepotrivită perioadă, aceea a sărbătorilor de iarnă”, a precizat Marcel Ciolacu.

În prezent, mai sunt în vigoare aproximativ 1,7 milioane de contracte, ceea ce reprezintă circa 17% din întregul parc auto la nivel național.

Valoarea primelor brute subscrise pentru asigurările auto (clasa A3 - CASCO şi asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto - RCA, incluzând activitatea derulată de sucursalele prezente pe piaţa din România) s-a situat la 6,3 miliarde lei în semestrul I 2023, din care 27% din volum a fost subscris pentru asigurarea auto facultativă, iar 73% reprezintă subscrieri aferente asigurărilor auto obligatorii.

Gradul de concentrare este ridicat atât pe piaţa asigurărilor auto facultative (CASCO), cât şi pe cea aferentă asigurărilor auto obligatorii (RCA). Astfel, primele 3 societăţi de asigurare pe segmentul CASCO însumează o cotă de piaţă de 75% din perspectiva volumului de prime brute subscrise (fără sucursale).

Primele 3 societăţi pe piaţa RCA deţin o cotă cumulată de 60% din portofoliul de asigurări RCA din România (inclusiv sucursale), în scădere comparativ cu perioadele anterioare, pe fondul avansului înregistrat de volumul de prime brute subscrise de cele două sucursale ce derulează activitate pe acest segment.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel