Data publicării:

Plafonarea preţului la carburant în Ungaria vine şi cu limite pentru şoferi. Câţi litri de benzină pot cumpăra pe zi

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Stiri
WhatsApp
Fotografie de la Skitterphoto, Pexels
Fotografie de la Skitterphoto, Pexels

Şoferii din Ungaria se lovesc de limite la cantitatea de benzină şi motorină pe care o pot cumpăra zilnic, după ce Guvernul Viktor Orban a plafonat preţul. 

Potrivit celor de la index.hu, benzinăriile MOL din Ungaria au introdus limită la vânzările de carburanţi. Doar 50 de litri pe zi pot cumpăra şoferii la preţul plafonat. În plus, dacă vor alege să cumpere carburant în canistre, atunci nu vor mai beneficia de plafonare, ci vor trebui să plătească preţul pieţei. 

Tot începând de vineri, dacă cineva alimentează atât mașina, cât și o canistră, în ambele cazuri i se va percepe prețul pieței.

Aceste limitări nu se aplică pentru vehiculele înmatriculate în Ungaria cu o greutate brută cuprinsă între 3,5 și 7,5 tone și mașinile agricole, care vor putea în continuare să cumpere combustibil la prețul oficial, fără nicio limită de volum, scrie G4Media.

„În cazul în care alimentarea unui autovehicul într-o canistră de combustibil și într-un recipient extern se efectuează în același timp într-o singură tranzacție, prețul pieței la stația de alimentare va fi aplicat pentru cantitatea totală de alimentare”, se arată pe site-ul web al Mol din Kőszeg, care explică cum se poate evita acest lucru:

„Îi rugăm pe clienții noștri ca, în cazul în care doresc să alimenteze un rezervor extern în plus față de rezervorul de benzină al vehiculului lor, să facă acest lucru separat de alimentarea rezervorului de benzină, ca o tranzacție separată, după decontarea prețului de achiziție al alimentării rezervorului de benzină”.

Decizia Mol apare pe fondul informațiilor potrivit cărora Ungaria se așteaptă la penurii de combustibil în lunile iulie și august. Mai mulți factori contribuie la acest lucru, potrivit site-ului citat: agricultura consumă mai mult combustibil decât de obicei, din cauza recoltei, în timp ce un accident la uzina OMV din Schwechat limitează intrările de petrol din Ungaria. În plus, în urmă cu o săptămână și jumătate a avut loc un incendiu la rafinăria Mol din Hundredhalombatta.

În România, compensare de 50 bani pe litru 

"Am identificat o soluţie de compensare în suma fix de 50 de bani care se va aplica direct la pompă. În sprijinul parteneriatului dintre societatea civilă şi Guvern, între Guvern şi populaţie, precum şi mediul de afaceri, am luat decizia să aplicăm această măsură care a fost adoptată şi de alte ţări. Este o măsură care implică atât responsabilitatea Guvernului, cât şi responsabilitatea companiilor din industria petrolieră. Se aplică şi în Spania şi Franţa această măsură. Jumătate din această reducere va fi decontată de stat. Mecanismul prin care asigurăm stabilitatea preţului la combustibil va fi aplicat timp de trei luni. Compensarea va fi evidenţiată pe fiecare bon fiscal emis", a spus Nicolae Ciucă.

”Reducerea accizelor este ceva doar așa, aparent, dar la îndemâna guvernelor, în realitate, nu este. Este din cauza legislației europene. La accize este ușor de umblat dacă vrei să le crești, dacă vrei să le scazi nu se prea poate sub un anumit nivel. Discuția aici se oprește foarte repede și rămâne una doar de teorie matematică ca să zic așa. 

Celelalte instrumente la dispoziția guvernului sunt, sigur, cele naționale. Să umble la TVA, la sprijin bugetar, la alte mecanisme. În situația în care și la noi prețurile la pompă au crescut destul de mult, guvernul a ajuns la concluzia că trebuie să facă ceva, atât cât se poate. Nu este posibil să plafonezi prețul direct sau să subvenționezi o parte semnificativă. Atât cât se poate. 

Am discutat ieri cu premierul pe această chestiune și mi-a explicat cum vede mecanismul. Atât cât se poate, este corect să se facă. Până la urmă și 50 de bani sunt 50 de bani pe care nu îi dai când alimentezi la pompă. De exemplu, pentru cei cu transportul de mărfuri care consumă cantități mari de carburant, se simte la sfârșitul lunii. Premierul m-a asigurat că această sumă poate fi suportată de bugetul național, poate fi suportată din resurse pe care le va identifica Guvernul, mai exact, Ministerul Finanțelor”, a precizat Klaus Iohannis în cadrul unei conferințe de presă. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel