Plafonare prețuri la energie și gaze. Campanie PSD susținută de peste 175.000 de cetățeni
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Sursă foto: Facebook Camera Deputaților
Sursă foto: Facebook Camera Deputaților
Campania inițiată de PSD pentru plafonarea prețurilor la energie și gaze a fost susținută până în acest moment de peste 175.000 de români.

Peste 175.000 de români au semnat până acum în cadrul campaniei inițiate de PSD de susținere a proiectului de lege depus în Parlament privind plafonarea prețurilor la electricitate și gaze, anunță un comunicat.

Proiectul PSD prevede plafonarea pentru 6 luni a prețurilor la energie și gaze la niveluri pe care românii să le poată suporta.

Astfel, în cazul electricității, PSD a propus, prin ultimele amendamente depuse vineri, un plafon de preț al energiei active de 250 de lei/Mwh, în condițiile în care ultimele oferte ale furnizorilor către populație, această valoare a ajuns la peste 950 lei/Mwh.

În cazul gazelor naturale, plafonul propus este de 135 de lei/Mwh, față de oferte ale furnizorilor de 650 lei/Mwh.

Prețurile în varianta PSD, la aproape jumătate față de cele la care a ajuns PNL

Partidul spune că soluțiile sale produc o scădere a prețului final față de actualele oferte ale furnizorilor cu 74% în cazul energiei și 79% în cazul gazelor. De asemenea, varianta este superioară propunerilor PNL: liberalii ajung la un preț final al kilowattului de 1,01 lei, în vreme ce în varianta PSD, kilowattul va costa doar 0,67 lei

Proiectul PSD implică o scădere a prețurilor la o valoare care se menține pe întreaga durată a celor 6 luni de plafonare. După intrarea în vigoare a legii, toate contractele se restructurează astfel încât să nu fie depășit prețul maximal, cel plafonat.

„Prin legea propusă de PSD, nivelul de trai al românilor este protejat în următoarele 6 luni de situația iminentă a dublării sau triplării facturilor cu utilitățile – electricitate și gaz. Noile facturi dublate ar însemna un cost suplimentar de minim 1200 de euro pe an pentru fiecare gospodărie de salariați din România. De aceea, cerem parlamentarilor responsabili de la celelalte partide să susțină mâine soluțiile PSD care vor evita producerea unei adevărate explozii sociale în această iarnă, menținând facturile populației la un nivel suportabil”, mai arată comunicatul partidului, scrie Mediafax.

Ioana Constantin: Frig și sărăcie. Românii nu sunt în echipa câștigătoare

Ioana Constantin (PMP) face o analiză "la rece", în pragul iernii, a situaţiei din România. 

"În timp ce premierul ne vorbește despre Ratingul de țară, stabilitate și ce bine trăim, coșul zilnic e aproape cu 15% mai scump, pentru 7 români din 10 salariul nu ajunge de la o lună la alta, pensionarii aleg între facturi și medicamente, iar prețurile la energie și gaze au explodat - ofertele la energie sunt în unele cazuri și de 5 ori mai mari. Creșterea prețurilor la energie, gaze, combustibil a produs scumpiri în lanț, iar pentru operatorii economici măsurile de sprijin nu sunt consistente în raport cu nevoile reale.

În timp ce banii din Fondul de Rezervă au mers către primarii din echipa câștigătoare, orașe întregi din România au rămas fără apă caldă și căldură, inclusiv sectoare ale Municipiului București.

În timp ce pensiile speciale au rămas neatinse, restul pensionarilor nu au primit nici măcar indexarea, iar azi aleg între plata facturilor uriașe și a cumpăra mâncare și medicamente (...)" (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel