Plafonare prețuri energie. Ciolacu: Dacă nu se dă o lege în Parlament, se va prelungi această ordonanţă
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Magda Ehlers)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Magda Ehlers)
Marcel Ciolacu a vorbit despre Ordonanța de Urgență adoptată de Guvern pentru plafonarea prețurilor și compensarea facturilor la energie și gaze. Ce se va întâmpla de la 1 aprilie.

Întrebat, în cazul unui conflict între Rusia și Ucraina, cum ar arăta preţurile la energie, Marcel Ciolacu a spus: "Dacă reglementăm şi gestionăm treaba, va fi o problemă în zona gazelor, dar am înţeles că şi acolo sunt luate mai multe decizii şi nu va fi o problemă numai a României. În România avem un mare noroc şi cu intrarea în UE şi în NATO. Gândiţi-vă dacă România nu ar fi fost membră a UE. Cum ar fi arătat?".

De asemenea, acesta a vorbit şi despre situaţia facturilor pe care românii le primesc. "Vă spun cu certitudine că preţurile vor rămâne aceleași, în acest moment, care sunt trecute în ordonanţa de urgenţă. Se va lua o soluţie, inclusiv pentru cauze, dar şi pentru efecte, pentru că trebuie limitată inflaţia. Toţi factorii decidenţi, în acest moment, s-au strâns în jurul acestei probleme. Dacă, Doamne fereşte!, nu se dă o ordonanţă sau nu se dă o lege în Parlament, categoric se va prelungi această ordonanţă. Dacă se dă şi este timp să se negocieze şi cu Comisia, să se facă şi toată reglementarea şi tot parcursul prin ANRE, ca să fie totul legal şi transparent, atunci vom avea mai curând, de la 1 aprilie. Nu se va ieşi din această marjă de preţ", a declarat Marcel Ciolacu, în emisiunea Subiectiv, de la Antena 3.

Ce spune Adrian Câciu, ministrul de Finanțe

Săptămâna aceasta, ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a anunțat că Guvernul lucrează la "un mix de măsuri" pentru a contracara prețurile mari la energie.  

"Eu cred că vor fi luate deciziile săptămâna viitoare. Suntem încă în discuție la nivel de Guvern. Este un mix de soluții, trebuie să afecteze cauzele, să încetăm odată cu prețurile acestea explozive la energie, care până la urmă au dus și la încetinirea economiei și la pierderea de putere de cumpărare, dar și să ne adresăm efectelor pentru că iată și populația și economia a plătit facturi foarte mari”, a spus ministrul Adrian Câciu, marți seară, la Antena 3.

De asemenea, ministrul Adrian Câciu a mai spus că, pentru lunile februarie și martie, sunt măsuri de plafonare și de compensare a acestor prețuri, dar că trebuie luate măsuri pe termen mediu și lung.

"Cauzele sunt în piața de energie, sunt identificate, am lucrat împreună și cu cei care sunt în piață ca să identificăm unde sunt probleme de prețuri, să zic așa, care, pur și simplu, sunt de nesuportat, și eu cred că săptămâna viitoare Guvernul va veni cu acest mix de măsuri”, a spus Adrian Câciu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel