Plafon salarial în Liga 1. Preşedintele FRF, Răzvan Burleanu, nu mai vrea cluburi care nu plătesc salariile
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Pexels
Pexels
Preşedintele FRF, Răzvan Burleanu, vrea introducerea unui plafon salarial la cluburile din Liga I, pentru a fi evitate situaţiile în care cluburile nu îşi mai plătesc jucătorii. 

"Vedem situația de la Clinceni și Mediaș. Într-un asemenea moment, niciun club nu este într-o situație mai fericită. Managementul riscului va fi foarte important pentru cluburile din Liga 1, care nu sunt în situația de a avea rezerve financiare.

Singurul instrument pe care îl are la îndemână Federația este sistemul de licențiere. FRF nu poate să intervină pe modul în care sunt distribuite veniturile către cluburi din drepturile TV. Iar intervențiile pe sistemul de licențiere se pot face o singură dată pe an. Dacă n-ar fi fost această pandemie, vă asigur că niciun club n-ar fi ajuns în insolvență.

Joi avem programată o întâlnire cu reprezentanții LPF, care au o comunicare constantă cu reprezentanții cluburilor din Liga 1. Am văzut subiectul discutat, că LPF ar trebui să rețină veniturile din drepturile TV pentru plata datoriilor către jucători. Pot să vă spun că e o idee bună pe fond, dar nicidecum o asemenea măsură ar putea să reprezinte o soluție unică, salvatoare, pentru situația financiară la nivelul Ligii 1.

Plafon de salarii: Să dea mai mult credit tinerilor

Este nevoie de un acord al cluburilor din Liga 1 în Adunarea Generală a LPF, nicidecum de o intervenție în manualul de licențiere. Veniturile din drepturile TV nu acoperă astăzi cheltuielile salariale pentru cluburile din Liga 1. În perioada 2018-2020, drepturile TV au reprezentat în medie aproximativ 40% din totalul veniturilor la nivelul cluburilor. În plus, media cheltuielilor cu personalul a fost de 2,2 ori mai mare decât valoarea drepturilor TV.

În plus, dacă iei decizia de a bloca veniturile din drepturile TV, scade credibilitatea cluburilor pe piața bancară, dacă vor să se împrumute cluburile. Prin urmare, problema pe care o avem astăzi este că, pentru unele cluburi, salariile sunt mult prea mari față de nivelul de finanțare și nu se pot acoperi din activitatea curentă. De aici trebuie să plecăm. Multe cluburi trebuie să-și reducă fondul de salarii sau să găsească surse suplimentare de venituri.

Deci obiectivul principal este să oprim șirul promisiunilor neonorate privind salariile din Liga 1. Vrem să modificăm sistemul de licențiere, să creștem perioada de monitorizare financiară și să renunțăm la anumite termene de grație. O altă intervenție este să monitorizăm bugetul planificat. Fiecare club va trebuie să transmită o planificare, pe care să o putem urmări. O altă direcție luată în calcul este introducerea unui plafon salarial ca un procent din totalul veniturilor. În plus, vrem să încurajăm cluburile să dea un credit mult mai mare jucătorilor tineri, care pot reprezenta surse de venit", a spus Răzvan Burleanu, în cadrul unei conferințe de presă, citat de Digisport.ro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel