Plafoanele la energie și gaze, modificate. Ce se întâmplă cu plafonarea RCA. Măsuri și împotriva dobânzilor exorbitante
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Marcel Ciolacu a anunțat că plafonarea prețurilor la energie și gaze va fi menținută până în primăvara lui 2025, dar și că plafoanele vor fi modificate.

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că plafonarea prețurilor la energie și gaze va fi menținută până în primăvara anului 2025. În plus, noua Ordonanță de Urgență adoptată recent de Guvern, prevede și noi plafoane, mai mici, pentru consumatorii casnici și pentru companii, dar și plafonarea prețurilor polițelor RCA pentru încă trei luni.

”Le-am promis românilor că menținem plafonarea prețurilor la energie și gaze până în primăvara lui 2025. Azi, facem un pas în plus și modificăm plafoanele în favoarea consumatorilor! Este normal să ținem cont de tendința de reducere a prețurilor la energie și gaze la nivel european. Populația și economia rămân în continuare protejate! Și ne asigurăm, de asemenea, că revenirea la piața liberă se face etapizat, până în 2026, cu prețuri corecte pentru români”, a declarat Marcel Ciolacu, la începutul ședinței de Guvern.

Modificările adoptate de Guvern vor intra în vigoare de la 1 aprilie. Plafoanele au fost actualizate deoarece la nivel european și național există o tendință de scădere a preţurilor la energie electrică şi gaze naturale. În acest context, datorită acestei scheme de plafonare, România se clasează pe locul 4 la cel mai accesibil gaz. În plus, suntem a cincea țară cu cea mai accesibilă energie electrică în Uniunea Europeană, potrivit datelor publicate de Comisia Europeană pe trimestrul 3 din 2023.

Prețurile la RCA, plafonate pentru încă trei luni

Totodată, Guvernul a decis și prelungirea plafonării tarifelor RCA până la data de 30 iunie. Această decizie ar fi fost luată deoarece piața asigurărilor nu ar fi reușit să se stabilizeze nici după un an de la intrarea în vigoare a acestei măsuri. În primele 3 luni ale anului curent, s-au înregistrat peste 21.000 de cereri de alocare a asiguraților cu risc ridicat, ceea ce reprezintă aproximativ 2600 de astfel de asigurați per asigurător RCA, potrivit reprezentanților Guvernului.

”Prelungim cu încă trei luni plafonarea tarifelor RCA, până la 30 iunie. Vrem să combatem orice risc de creștere excesivă a prețurilor din cauza dezechilibrelor produse anterior pe această piață. Și să dăm o mână de ajutor românilor, cum a făcut recent ASF și a redus serios asigurarea RCA în cazul transportatorilor”, a spus premierul Marcel Ciolacu.

Reamintim că decizia de plafonare a prețurilor la RCA a fost luată acum un an. Deși inițial prețurile au fost plafonate pentru o perioadă de 6 luni, ulterior plafonarea a fost prelungită până la 31 martie 2024. În tot acest timp, în Parlament se lucrează la o nouă lege a RCA propusă de ASF, care ar putea introduce conceptul de "RCA pe șofer". Acest proiect, care a generat numeroase dezbateri, ar putea aduce modificări semnificative pentru șoferi și vizează, de asemenea, reglementarea pieței asigurărilor.

Dobânzile exorbitante, plafonate 

Și asta nu este tot. Guvernul introduce și plafonarea pentru dobânzile exorbitante la creditele acordate de Instituțiile Financiare Nebancare (IFN-uri). Legea propusă de senatorul PSD, Daniel Zamfir, impune un plafon pentru dobânzi, limitând în același timp acțiunile agresive ale agenților de recuperare.

”În Parlament s-a votat plafonarea acelor dobânzi nesimțite la credite, de genul 20.000 la sută, practicată atâta vreme de instituții financiare nebancare. De fapt, oriunde vedem speculă și excese care afectează nivelul de trai al românilor, intervenim și reglăm situația!”, a spus premierul Marcel Ciolacu.

Această măsură vine după ce ANPC a constatat că există IFN-uri care aplică dobânzi de până la 60.000%, cu o medie a dobânzilor în jur de 7-800%. Odată cu adoptarea acestui proiect de lege, aceste dobânzi exorbitante devin ilegale, inclusiv pentru contractele în derulare.

Noile reglementări ar urma să afecteze creditele ipotecare, unde rata dobânzii anuale efective (DAE) nu poate depăși dobânda de referință a Băncii Naționale a României (BNR) plus 2%, pentru creditele de consum. Totodată, în urma acestei măsuri, DAE-ul nu va fi mai mare decât dobânda de referință a BNR plus 15%, precum și pentru creditele de consum mai mici de 15.000 de lei, iar suma totală de rambursat nu va putea depăși dublul sumei împrumutate. Astfel, clienții nu vor plăti mai mult de dublul sumei împrumutate, iar agențiile de recuperare nu pot cere mai mult decât valoarea creanței.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel