Pisicul poate deveni tigru
Data publicării:
Autor: Val Vâlcu, val.vilcu
WhatsApp

O știre transmisă doar de Radio România Actualități, de la Forumul Economic ECE-China, mi s-a părut demnă de atenție. Nu am găsit-o pe niciun site, nu apare consemnată de agențiile de presă. Vorba zboară, poate n-am reținut exact traducerea, dar ideea  rămâne: premierul Ungariei a spus cu subiect și predicat că UE nu poate susține dezvoltarea economică a țărilor central-europene. De aceea ar fi nevoie de o deschidere către investitorii chinezi.

După eșecul negocierilor cu Ucraina, un nou duș rece. Fraza poate părea simplă retorică naționalistă din partea unui premier care se pregătește de alegeri. Cum ar fi sunat, însă, în urmă cu 60 de ani, în gura oricărui lider din Occident, o frază prin care se recunoștea că Planul Marshall nu poate ridica Europa din ruine?

Aproape nici nu mai contează că e incorectă afirmația. Ungaria este curtată de țările non-UE pentru că este o cale de acces pe piața occidentală, nu fiindcă s-ar topi lumea după gulaș. Unde mai pui că fondurile europene au adus Ungaria acolo unde este astăzi.

Cert este că declarația exprimă cel mai bine frustrarea esticilor. Iar vesticii nu prea au ce face. Cocoșismele dnei Reding nu îl sperie pe Orban și cred că încep să-i lase rece și pe alții, așa cum îl lăsau rece și pe Sarkozy. Birocrații de la Bruxelles au alegeri anul viitor, criza stă să reînceapă, iar măsuri mai  ferme de retorsiune ar lovi și în contribuabilii din țările bogate, care au investiții în Estul sărac. Politicianismul, lipsa de viziune a liderilor și comoditatea cetățenilor fac imposibilă constituirea unei noi superputeri, europene. Ele pun, totodată, frână unor reacții dure împotriva disidenților.

În această ecuație, marja de acțiune a unei țări mici, ca România, crește, în ciuda vulnerabilității pe care ne-o tot crează dihonia politică internă. Raportul MCV, fluturat ca o sperietoare în preajma forumului cu China, va da muniție presei băsiste. Și atât. Mai mult, ce să ne ia? Boul Schengen de la bicicletă?

O abordare pragmatică, în care este crescută absorbția de fonduri europene, dar în egală măsură se deschid cooperări cu alte puteri economice, nu poate decât să ne accelereze dezvoltarea. Angajarea orbească și totală într-o singură direcție, specifică unuia  care își cauta un punct de sprijin politic în afară, nu a servit decât interese politice. Din păcate, această strategie externă ne-a marcat ultimul deceniu.

La Forum, premierul Victor Ponta s-a abținut de la declarații sforăitoare. Sper să fie mai mult decât politețea gazdei și să exprime o atitudine de tipul tace și face. Pentru a profita de ocazia unui nou început. Un singur proiect din cele convenite cu China, dacă începe în următorul an, face inutilă orice campanie electorală. Șocul transmis în PIB și în mediul economic ar putea reporni o creștere economică de tip industrial, care să facă inutil statul cu ochii pe cer, să vedem dacă plouă, sau dacă luminează mulțumit licuriciul.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel