Pippidi s-a certat cu Băsescu. Replici acide
Alina Mungiu Pippidi a lansat critici la adresa bazei americane de la Deveselu, despre care a afirmat că reprezintă motivul pentru care ruşii s-au înarmat într-un ritm mai accelerat decât dacă baza nu ar fi existat. Fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, a reacţionat rapid.
„Cred că baza noastră de la Deveselu a contribuit la perceperea de către Rusia a unei mari amenințări NATO și asta a dus la un ritm de înarmare a Rusiei mai mare decât ar fi avut loc altfel", a declarat Alina Mungiu-Pippidi, pentru B1 TV.
Traian Băsescu, replică acidă
„O politică consolidată a relației cu SUA n-a făcut numai România, ci toate statele din estul Europei, toate statele fostcomuniste, inclusiv Viktor Orban (Ungaria). Motivul e simplu: într-un fel se simte securitatea când ai frontierele la Atlantic și cu totul altfel când ai frontierele la Marea Neagră și la Marea Baltică. Or șefii stat din estul Europei, fostele state comuniste, au făcut o politică de loialitate față de SUA, fiindcă le-au considerat pilonul de securitate major pentru estul Europei. La un moment dat, SUA și-au pus problema pasului înapoi nu numai din Asia Centrală, pas înapoi pe care l-au făcut și acum îi costă, ci și din estul Europei. Au fost summitul din 2008, care a pus Marea Neagră pe hartă, dar a fost și summitul din Țara Galilor, unde nu România de capul ei a cerut prepoziționarea echipamentelor de prevenire și de descurajare a unei intervenții rusești chiar în teritoriul NATO, ci mai multe state europene din Europa de Est.
Acum se văd trupe, atât cât se văd, dar e preopoziționat echipament pentru o intervenție americană masivă în favoarea securității statelor din estul Europei", a declarat Traian Băsescu.
România, risc crescut după evenimentele din Orientul Mijlociu
Politologul Alina Mungiu-Pippidi a afirmat că România se află în faţa unor riscuri destul de crescute ca urmare a evenimentelor din Orientul Mijlociu, venite după asasinarea de către americani a generalului iranian Qassem Soleimani.
„Da, există un risc, dar nu atât de mare încât să ne facă să procedăm ca Macron. Macron în loc să sune la Trump, l-a sunat pe Putin. Macron trebuia să discute cu SUA! Ce trebuie să facă statele democratice vizavi de Iran? Să-l lase să facă balamucul pe care-l face în Yemen, Siria, Liban?", a insistat Băsescu.
"Prea mulţi bani la apărare"
"Aș fi preferat ca în ultimii 10-12 ani România să fi făcut mai degrabă ca Slovacia: adică să nu fi făcut nicio bază militară și trei fabrici de automobile în plus", a mai spus Pippidi.
„E extrem de periculos ce face Iran și pentru România. Iran a intrat în zone în care România avea interese majore și Iran nu vine cu armata regulată. Suleimani a creat Hezbollah, care e o structură teroristă. Or a nu fi de acord că structurile teroriste trebuie combătute și de țările foarte mari și de aliații lor, măcar politic, mi se pare o mare greșeală. Nu ne-au cerut SUA să-l lichidăm pe șeful ISIS, au făcut-o singuri. Ce au cerut aliaților a fost suport politic", a mai afirmat Traian Băsescu.
Replici acide legate de siguranţă
„Sunteți într-o pasă antiamericană consistentă. Va trebui să vedeți că până și liniștea casei dumneavoastră e garantată de alianța cu SUA, și nu de alte alianțe".
Alina Mungiu-Pippidi a replicat de îndată.
„Casa mea e la Berlin și politica germană e cea de a preveni prin mișcări politice, și nu militare, creșterea riscului de țară. Sunt convinsă că președintele Băsescu nu e de acord nici cu asta. Germania cheltuiește mai puțin proporțional din buget pe Apărare decât România, o țară mult mai mică. Cred că Germania ar trebui să cheltuiească mai mult pentru apărare, iar România nu ar trebui să cheltuiască cât cheltuiește. Nu cred că interesele noastre în Yemen sunt atât de mari încât să creștem riscul de țară aici. Și oricum toate astea trebuiau discutate transparent. Toate aceste politici au dus la creșterea riscului de țară", a conchis aceasta.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News