Pieţele financiare, în scădere rapidă după măsurile luate în Elveţia, Marea Britanie şi SUA
Băncile centrale ale Elveţiei, Marii Britanii şi SUA au crescut dobânzile de referinţă, astfel că pieţele financiare sunt în alertă.
Pieţele financiare sunt în alertă maximă după ce băncile centrale au început să majoreze dobânzile de referinţă într-un ritm mai alert, în încercarea de a prelua controlul inflaţiei.
În Europa, bursa de la Londra scădea cu 3% la ora 11:15, bursa de la Frankfurt scădea cu 3,4%, bursa de la Paris avea un minus de 2,5% iar bursa de la Milano pierdea 3,18%.
Indicele Stoxx 600, care reuneşte cele mai importante acţiuni europene avea un minus de 2,5%.
Peste ocean, pe Wall Street, indicele Dow Jones al bursei de la New York avea joi la deschiderea pieţei un minus de 2,4%, iar indicele S&P500 pierdea 3%.
Cryptomonedele au avut o nouă zi proastă cu BTC pierzând aproape 7%, iar ethereum 10%.
Marile bănci centrale au pus piciorul pe acceleraţie cu un ritm de creştere a dobânzileor de referinţă mai ridicat: Fed – banca centrală americană a majorat dobânda cu 0,75 pct procentuale, banca centrala a Elveţiei la 0.25%, iar Banca Angliei cu 0,25%.
În Europa, în iulie se aşteaptă o majorare de 0,5 a dobânzii la euro de către BCE, scrie Mediafax.
Elveţia a crescut dobânda, pentru prima dată din 2007
Banca Naţională a Elveţiei a decis majorarea dobânzii de referinţă cu 50 de puncte, până la pragul de 0,25%, o decizie care a suprins marile pieţe financiare din întreaga lume.
Majorarea dobânzii a determinat aprecierea francului elveţia cu 2% în raport cu euro.
Banca Elveţiei se alătură astfel direcţiei de înăsprire a politicii monetare, în care încep să meargă din ce în ce mai mulţi creditori pentru a lupta cu inflaţia.
Oficialii băncii sunt de părere că decizia luată în privinţa dobânzii de referinţă nu este suficientă şi va fi nevoie de mai multe măsuri pentru a ţine sub control inflaţia.
„Vom urmări îndeaproape evoluţiile şi vom fi gata să luăm toate măsurile necesare în funcţie de fiecare scenariu”, a declarat Thoms Jordan, preşedintele Băncii Centrale.
SUA majorează dobânda pentru a echilibra inflația
Rezerva Federală a SUA (Fed) a majorat miercuri cu 75 de puncte procentuale rata dobânzii, la un interval cuprins între 1,50% şi 1,75%, cea mai mare creştere începând din 1994, pentru a contracara inflaţia ridicată.
De asemenea, Fed a estimat o încetinire a economiei şi un avans al ratei şomajului în următoarele luni, transmite Reuters.
Datele publicate vineri de Departamentul american al Muncii arată că în ritm anual preţurile de consum au crescut la 8,6% în mai (de la 8,3% în aprilie), ajungând la cel mai ridicat nivel din ultimii 40 de ani, notează Agerpres.
"Inflaţia rămâne la un nivel ridicat, reflectând dezechilibrele între cerere şi ofertă legate de pandemie, preţul mai ridicat al energiei şi presiunile extinse asupra preţurilor", se arată în comunicatul dat publicităţii de Comitetul de politică monetară al Fed (FOMC), la finalul şedinţei de politică monetară.
Instituţia "îşi exprimă angajamentul ferm în vederea revenirii inflaţiei la ţinta de 2%" şi menţionează ca surse ale inflaţiei războiul din Ucraina şi restricţiile din China.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News