Urmărește emisiunea live
Pierre Cardin se consideră 'cel mai bătrân dintre creatorii de modă' şi îşi pregăteşte succesiunea
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
'Sunt cel mai bătrân dintre creatorii de modă', a declarat Pierre Cardin, în vârstă de 96 de ani, care, deşi spune că se simte 'tânăr', a recunoscut pentru prima dată în mod public că îşi pregăteşte succesiunea şi mizează pe trei stilişti din atelierele sale, care vor avea misiunea de a continua să creeze ţinute vestimentare cu tuşe futuriste, informează AFP.

'Aşa cum vedeţi, exist', a glumit celebrul creator de modă francez, în costum, cravată şi bascheţi, care a evocat în cadrul unui interviu pentru AFP amintiri, proiecte şi criza provocată de 'vestele galbene', pe care o consideră 'prost gestionată'. 'Mă simt obosit în acest moment', a mai spus Pierre Cardin, care nu mai merge în fiecare zi în atelierele sale amenajate la etajele superioare ale magazinului Pierre Cardin de pe Champs-Elysee, ci continuă să deseneze 'mereu, mereu, mereu'.

'Este motivul existenţei mele, realitatea mea, drogul meu', a adăugat el. A luat un creion şi folosind doar câteva linii de creion a schiţat imediat nişte mâneci-fluture şi, apoi, silueta unui dansator. Pierre Cardin a evitat până în acum întrebările despre viitorul casei sale de modă, care se confruntă cu o pierdere de viteză în Franţa, dar a rămas la fel de populară în Asia şi Statele Unite. Însă la trei luni după decesul lui Karl Lagerfeld, Pierre Cardin a acceptat să fie realizat un film biografic despre viaţa şi cariera lui şi a mărturisit că se gândeşte la succesiune. 'După ce voi muri, vor exista succesori, evident (...) Am trei tineri care sunt foarte buni.

Nu vreau ca ei să îmi repete stilul', a adăugat Pierre Cardin. 'Am reuşit totul' Marele creator de modă francez, ale cărui licenţe au fost extinse în lumea întreagă, nu şi-a spus însă ultimul cuvânt în această industrie. El pregăteşte o prezentare în luna mai pentru deţinătorii licenţelor sale în Palatul Bulles, reşedinţa sa cu aspect futurist construită pe ţărmul golfului din Cannes şi o va primi apoi pe cântăreaţa Mireille Mathieu la Festivalul Lacoste, pe care l-a creat în sudul Franţei. Brooklyn Museum din New York îi va consacra începând din această vară o retrospectivă, care va insista asupra caracterului lui avangardist şi a influenţei sale dincolo de universul modei.

'Tot ce am încercat, am reuşit. Am fost favorizat de viaţă', afirmă creatorul de modă, aflat în fruntea unui imperiu ce include magazine de haine, restaurante, branduri de parfumuri, hoteluri şi agenţii de voiaj, prezent în 140 de ţări. Cheia succesului? 'Am fost întotdeauna independent şi liber, ceilalţi sunt deţinuţi de familiile Arnault, Pinault', a declarat el, citându-i pe proprietarii grupurilor care deţin principalele case de lux franceze, LVMH şi Kering. 'Eu rămân ancorat în adevărul meu, chiar dacă risc să mă înşel. Însă nu m-am înşelat. Eu am crezut în Cardin', a adăugat el. 'Trebuie să fii profesionist. Am învăţat să fac o butonieră, manual, pentru a putea să dau ordine inteligente', a dezvăluit Pierre Cardin, fost contabil, care continuă să îşi păstreze controlul asupra imperiului său.

'Vestele galbene', în apropiere Afacerile nu merg însă foarte bine pentru magazinul Cardin şi restaurantul său, Maxim's, situate în zona în care au protestat cu regularitate reprezentanţii 'vestelor galbene'. 'Ei au motivele lor, nu îi voi judeca pentru asta, îi înţeleg. Însă ar fi ridicol să spun că sunt 'galben', nu m-aţi crede'. 'Ar fi fost mai bine să li se dea 150 de euro în plus (...), pentru că uitaţi cât de mulţi bani am pierdut cu toţii!', a adăugat creatorul de modă. El respinge însă revendicările formulate de 'vestele galbene', care doresc creşterea impozitului aplicat marilor averi: 'dacă nu există bogaţi, atunci ar exista şi mai mulţi săraci'.

Maryse Gaspard, fost manechin-fetiş al creatorului Pierre Cardin şi directoarea diviziei sale de haute-couture, a prezentat în faţa jurnaliştilor de la AFP câteva noi creaţii ale casei pariziene, realizate în stilul recognoscibil al acesteia: pantaloni bicolori, rochii-trapez cu decolteu pătrat, haine negre lungi şi futuriste, decorate cu cercuri din vinil, dar şi rochii de seară drapate din crep sintetic, pentru femeile moderne care călătoresc. Pe biroul său tronează macheta unui centrul cultural pe care Pierre Cardin doreşte să îl construiască, apă de la izvorul său din Toscana îmbuteliată într-o sticlă al cărei design a fost desenat chiar de el, o revistă Time din 1974 a cărei copertă îi este dedicată. Jurnaliştii de la AFP au putut să vadă şi fotografii ce îl prezintă pe legendarul designer alături de Fidel Castro şi de Benazir Bhutto, paginile îngălbenite ale scenariului filmului 'Orphee', de Jean Cocteau, pe care Christian Dior i le-a făcut cadou, alături de o dedicaţie, atunci când Pierre Cardin a părăsit casa de modă Dior. 'Taiorul bar (ţinută emblematică a casei Dior), eu l-am făcut', a dezvăluit Pierre Cardin.

Însă creatorul parizian mărturiseşte că nu mai urmăreşte colecţiile lansate de Dior. 'Nu mai e ca în trecut, din fericire', a spus el, adăugând că nu mai urmăreşte nici colecţiile altor case de modă, cu două excepţii: Jean Paul Gaultier - care a debutat la casa Pierre Cardin - şi tânăra stea în plină ascensiune a modei internaţionale, Jacquemus, la a cărui prezentare a asistat în iulie 2018. Rochii pictate pe corp 'Jean Paul Gaultier avea 17 ani când a venit să lucreze pentru mine, eu l-am lansat, credeam în el şi cred în continuare. Este singurul pe care l-am susţinut puţin', a adăugat Pierre Cardin. 'Eu sunt mai pudic în moda mea, el este mai degrabă provocator.

Acesta este stilul lui, iar asta înseamnă deja foarte mult. Talentul ţine de personalitate, căci după primele şase rânduri îţi dai seama că o lucrare este semnată de Victor Hugo, alta de Camus, alta de Mozart'. Întrebat dacă există lucruri care au fost făcute încă în modă, marele creator a răspuns astfel: 'Rochiile pictate pe corp reprezintă un domeniu al zilelor de mâine. Dacă aş avea 20-30 de ani, aş pune la punct acest lucru'. Pierre Cardin a definit eleganţa printr-un singur cuvânt: 'sobrietate'. Pentru femeile pe care le-a îmbrăcat de-a lungul anilor, inclusiv pentru Jeanne Moreau - cu care a format un cuplu timp de patru ani -, Charlotte Rampling şi Maia Pliseţkaia, 'am încercat să scot din ele ceea ce era interiorizat, însă cu simplitate', a dezvăluit creatorul de modă. 'Eu am 20 de pantaloni care sunt la fel, aceeaşi ţesătură, aceeaşi croială, la fel şi în cazul hainelor. Acesta este stilul meu. Cu excepţia bascheţilor', articole sportswear pe care Pierre Cardin le-a adoptat pentru că sunt 'confortabile'. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel