Data publicării:

Pictorul Ion Sălişteanu a murit

Autor: DCNews Team | Categorie: Arhiva
WhatsApp

Pictorul Ion Sălişteanu a murit miercuri, la vârsta de 81 de ani, şi va fi înmormântat vineri la Cimitirul Bellu din Capitală, informează Academia Română. Înmormântarea va avea loc de la ora 12.00, pe Aleea Academicienilor, au precizat reprezentanţii Academiei, al cărei membru corespondent era Sălişteanu.

Născut pe 6 octombrie 1929, la Piteşti, Ion Sălişteanu a absolvit Liceul "I. C. Brătianu", continuându-şi studiile la Institutul de Arte "Nicolae Grigorescu" din Bucureşti, unde i-a avut ca profesori pe Samuel Mutzner şi Adam Bălţatu. În 1955, Ion Sălişteanu a devenit membru al Uniunii Artiştilor Plastici profesionişti şi, din 1999, preşedinte de onoare.

După absolvirea facultăţii, în 1955, Ion Sălişteanu a rămas la Institutul de Arte şi a parcurs treptele ierarhiei universitare, ajungând profesor la secţia de pictură. A debutat în anul 1954, cu o suită de desene la Anuala de Artă, după care prezentat creaţiile sale la peste 200 de expoziţii de artă românească din străinătate, printre care la Varşovia, Dresda, Frankfurt, Veneţia, Düsseldorf , Moscova, Ankara, Geneva, Paris, Phenian, Roma. Începând cu anul 1965, a avut peste 80 de expoziţii personale şi a participat la 136 de tabere în ţară şi peste hotare.

A realizat peste 4.000 de lucrări pe mari cicluri tematice în care se distinge interesul pentru arta medievală şi bizantină, pentru tradiţie şi modernitate, evoluând spre abstractizare cu o preferinţă specială pentru ordonarea formelor din natură. Multe dintre tablourile sale au intrat în colecţii şi muzee din ţară şi străinătate.Prin întreaga sa creaţie s-a impus în conştiinţa iubitorilor de artă ca un poet al picturii şi a fost apreciat de criticii şi istoricii de specialitate care i-au dedicat peste trei sute de articole, trei volume monografice şi mai multe filme. Recunoaşterea naţională şi internaţională a valorii întregii sale opere este atestată şi de numeroasele premii şi distincţii pe care le-a primit de-a lungul anilor, se arată în comunicatul Academiei Române.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel