Piatră de mormânt, veche de 1.500 de ani, descoperită în Israel. Are o inscripţie în greaca veche
Data publicării:
Autor: Alexandru Ichim
WhatsApp
 Sursa foto: Karem Said/ Israel Antiquities Authority/timesofisrael.com
Sursa foto: Karem Said/ Israel Antiquities Authority/timesofisrael.com
O piatră de mormânt cu o inscripție în limba greacă a fost descoperită accidental în Israel. 

Un fragment dintr-o piatră de mormânt din marmură din perioada bizantină, cu o inscripţie în greaca veche, a fost descoperit în apropierea oraşului de coastă israelian Caesarea, a informat miercuri Autoritatea pentru Antichităţi din Israel, transmite Xinhua, relatează Agerpres. 

Piatra, cu o vechime de 1.500 de ani şi o cruce în vârf, a fost descoperită de un băiat de 13 ani în timp ce căuta ciuperci după ploaie.

Ea indică probabil locaţia mormântului în cimitir şi identitatea defunctului, au explicat specialiştii.

Ce scrie pe piatra găsită 

Cuvintele "mormântul lui Anastasius" sau "mormântul Anastasiei" au fost gravate în piatră, ultimele litere ale numelui sunt prea deteriorate pentru a fi descifrate.

Această inscripţie se alătură unei mari colecţii de inscripţii funerare descoperite anterior în zonă.

Potrivit cercetătorilor, Cezareea a avut o concentrare de populaţie bogată în perioada respectivă. Utilizarea marmurei pentru realizarea pietrelor funerare indică statutul social al defunctului, precum şi obiceiurile, credinţele şi bogăţia oamenilor din Cezareea în perioada bizantină.

Rămășițele unor reședințe 

În această perioadă, oamenii bogaţi din Cezareea şi-au construit magnifice reşedinţe în suburbii, pentru a se bucura de peisajele rurale, dar şi de apropierea de centrul oraşului.

Până în prezent, în zonă au fost descoperite rămăşiţele a cinci astfel de reşedinţe, dintre care într-una, cu o suprafaţă de 1.500 de metri pătraţi, s-a păstrat un spectaculos mozaic cu păsări.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel