Urmărește emisiunea live
Petru Crăciun: Chiar dacă sunt ultimii în ierarhia informală, medicul de familie și farmacistul au două mari atuuri
Data publicării:
Autor: Rodica Mitu
WhatsApp
Foto Pexels
Foto Pexels
Petru Crăciun, farmacist, membru al Colegiului Farmaciștilor din România, a vorbit despre cele două mari atuuri pe care le au medicii de familie și farmaciștii.

„Nu era neapărat nevoie de o pandemie ca să știm că e mai ușor să prevenim decât să tratăm. În unele zone importante, acest lucru era cunoscut. Ne bucurăm că personalitățile, autoritățile în general și opinia publică au acum un alt nivel de înțelegere al sănătății publice decât aveau înainte de pandemie, dar sper că acest lucru să ne ajute să nu comitem o eroare de abordare, și anume sănătatea publică să nu construiască un sistem separat de sistemul existent. Cu alte cuvinte, trebuie să vedem care este forma și care sunt modalitățile prin care lucrurile ar putea funcționa mai bine în situația în care suntem. Nu vom obține prevenție la un nivel mai ridicat dacă nu vom întări asistența primară”, a spus Petru Crăciun, farmacist, membru al Colegiului Farmaciștilor din România.

Ulterior, a adăugat: „Asistența primară conține doi profesioniști: medicul de familie și farmacistul. Chiar dacă sunt ultimii în ierarhia informală din lumea profesioniștilor în îngrijirea sănătății, au două mari atuuri: sunt mulți și sunt foarte aproape de beneficiarul ultim al tuturor acestor eforturi, cetățeanul român.”

„Pentru că vorbim de sistemul actual, toate serviciile se lovesc de două mari deziderate: disponibilitatea, adică a avea acel serviciu sau acel furnizor la nivelul la care trebuie, la o distanță rezonabilă, și aici discutăm partea de acoperire, și celălalt se referă la accesibilitatea în sens restrâns, adică financiar, în care vom avea serviciile pe care le vom plăti, în cele din urmă”, a mai zis Petru Crăciun. Declarațiile complete în dezbaterea de mai jos.

Declarațiile au fost făcute în cadrul dezbaterii online „Prevenția și descoperirea precoce a îmbolnăvirilor, soluții pentru creșterea rezilienței în sistemul sanitar”, eveniment organizat de trustul DC News Media Group, din care fac parte DCNews, DCBusiness, DCMedical, StiriDiaspora.ro, DefenseRomania, Spectacola.ro, Astrosens.ro, RadioDCNews.ro si DCNewsTV.

Prevenția și descoperirea precoce a îmbolnăvirilor, soluții. Dezbatere DC News

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel