Petre Daea, verificări subvenţii fermieri: "Ăsta e ca bradul"
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Sebastian Florea
WhatsApp
Petre Daea, vizită fermier
Petre Daea, vizită fermier
Petre Daea a vrut să se convingă personal că în sistemul API nu este vreo eroare legată de vârsta fermierilor care au cerut subvenţii.

Astfel, ministrul Agriculturii, Petre Daea, i-a vizitat pe doi dintre cei cinci fermieri cu vârsta de peste 100 de ani, care au depus cerere pentru obţinerea subvenţiilor pe suprafaţă, în ideea de a se convinge "cu adevărat" că în sistemul APIA nu există o eroare, însă a constatat că unul dintre fermieri a decedat la trei zile după depunerea cererii.

"Pe tabloul de sinteză al cererilor pentru subvenţii erau şi cinci persoane care au depăşit 100 de ani, dar unul dintre ei a decedat după trei zile după ce a depus cererea. Stimaţi colegi, zâmbetul dvs. îl leg de dorinţa acestor oameni care au vrut să nu se despartă de pământ, cum de altminteri bine spunea un coleg aici: orice poţi să învingi, dar lipsa de teren şi nesiguranţa lui te scoate din joc. M-am dus la cei doi, am vrut să mă conving dacă este o deformare a sistemului, dacă cumva este o eroare a sistemului, să fiu convins că există cu adevărat, iar centrul meu de calcul este bine conectat la realitate. În Argeş i-am găsit pe cei doi fermieri, respectiv o doamnă de 101 ani cu 6 hectare şi un domn ca bradul, reţineţi, ca bradul (de drept n.r.), care împlineşte pe 3 iunie, 103 ani. Le-am dat salutul de respect într-un an de salut pentru tot trecutul nostru şi de plămădit pentru viitorul nostru. Veţi vedea şi fotografiile dumnealor pentru a vedea că este o realitate şi nu o ficţiune", a precizat, miercuri, Petre Daea, la Conferinţa Naţională a Agricultorilor.

Patru fermieri peste 100 de ani

Potrivit datelor APIA, 4.224 de fermieri care au cerut subvenţii pe suprafaţă au vârste cuprinse între 91 şi 100 de ani, iar la acest moment doar patru fermieri "au depăşit" centenarul.

Ministrul Petre Daea a anunţat într-o conferinţă de presă susţinută săptămâna trecută la minister că mai mult de jumătate dintre cei 866.000 de fermieri care au depus cereri unice de plată la APIA au peste 60 de ani, iar din aceştia 4.224 au vârste cuprinse între 91 şi 100 de ani. El a mai spus că este pentru prima dată când se poate şti exact vârsta fermierilor după depunerea cererilor în sistem, iar aceste date vor fi analizate pentru elaborarea politicilor agricole în sector.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel