Data publicării:

Peștera care adăpostește cel mare lac subteran permanent din România, denumit „Minunea Minunii” / video

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Lifestyle
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash

O peșteră din Munții Apuseni adăpostește cel mai mare lac subteran permanent din România.

În Munții Bihorului, în comuna Gârda de Sus, se află Peștara Ghețarul de sub Zgurăști, fiind situat pe un versant abrupt ce coboară din Dealul Mununa spre Valea Ordâncușii, la altitudinea de 921 de metri, scrie Adevărul, citat de  ApuseniInfo.

Peștera adăpostește și cel mai mare lac subteran permanent din România, denumit și „Minunea Minunii” are dimensiunile de 65 metri lungime, 20 metri lăţime, 12 metri adâncime – valori pentru nivel mediu al apelor.

„Accesul e destul de dificil şi solicitant, fiind îngreunat de vegetaţia deasă a versantului. Practic, accesul se face pe poteci neclare şi pe pante repezi care pornesc din zona Zgurăşti (situată deasupra Cheilor Ordâncuşii) sau de la peştera Poarta lui Ionele, faţă de care Peştera de sub Zgurăşti se află la circa 100 metri distanţă. Însă oricât ar fi de greu, efortul merită din plin.

Atât peisajele din exterior, cât mai ales interiorul acestei magnifice peşteri uimesc prin pitorescul lor încă neatins de mâna omului. Sculptată în calcare albe masive (de Wetterstein), peştera e de mare interes turistic şi, fireşte, ştiinţific, fiind un aven continuat cu peşteră. Iar apa care se pierde aici, în calcar, apare în peştera Poarta lui Ionele.

La intrare, avenul are un diametru de 40 metri, cu o adâncime de 50 metri; peretele dinspre nord este vertical, atingând o înălţime de 80 metri, în care, la bază, se deschid două intrări ale peşterii”, a afirmat ghidul de turism Rareş Tileagă, citat de adevărul.ro

În această peşteră a fost semnalat de către Rene Jeannel si E. G. Racoviţă un interesant fenomen meteorologic, ce constă în formarea ceţii în cadrul fasciculului de raze luminoase care pătrund prin intrare la orele prânzului. Autorii presupun că este vorba de un proces de condensare a apei în jurul ionilor în formare.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel