Urmărește emisiunea live
Peste un milion de diabetici în România, costurile sunt uriașe
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Prof.dr. Nicolae Hâncu a explicatl la emisiunea DCNews „Academia de Sănătate” de ce diabetul este considerat o boală a întregului organism și ce prevalență are această boală în România. În plus, aflăm și care sunt factorii de risc care duc la declanșarea diabetului. 

La nivel mondial, aproape jumătate de miluard de oameni au această boală, iar numărul celor afectați crește de la an la an. În sine, diabetul este o tulburare a metabolismului din cauza căreia pancreasul nu mai produce insulină, fără de care glucoza obținută din alimente nu mai este transformată în combustibil pentru organism.

„Interesul pentru diabet este enorm, pentru că diabetul zaharat a devenit o boală foarte, foarte frecventă. În momentul de față, în lume sunt 425 de milioane de persoane cu diabet, în România sunt peste un milion", a arătat prof.dr. Nicolae Hâncu, invitat al DCNews la emisiunea „Academia de Sănătate", expert în diabet, boli de nutriție și metabolism, membru de onoare al Academiei Române.

Cum se definește și ce organe afectează

„Diabetul zaharat, pentru a defini noțiunea, înseamnă creșterea glicemiei, a zahărului în sânge, care se însoțește pe foarte multe complicații, pe absolut toate sistemele organismului, pe toate organele, în special cardio-vasculare, de la atacuri cerebrale, la infarct miocardic, la afectarea piciorului pe diferite segmente și a rinichiului. Urma să spun și despre afectarea ochiului. Astfel încât diabetul zaharat este o boală a întregului organism, care complică foarte mult viața persoanei cu diabet, care o scurtează, chiar, astfel încât este inutil să mai spunem că inclusiv clitatea vieții persoanei cu diabet este foarte mult redusă. Aceasta în situația în care nu se aplică devreme un tratament și mai ales dacă nu se face un tratament corespunzător", a explicat specialistul.

Profilul diabeticului român

În România, din totalul de pacienți, cei mai mulți au diabet zaharat de tip 2, a spus prof.dr. Nicolae Hâncu.

„Partea bună a lucrurilor este faptul că diabetul zaharat de tip 2, cel care este cel mai răspândit, pentru că în momentul de față în România sunt aproximativ 3.500 de copii cu diabet zaharat, care au diabet de tip 1, restul, marea majoritate, peste 95%, sunt persoane cu diabet zaharat de tip 2. (...) Ei, bine, aceste persoane sunt, de regulă, adulți, de regulă dar pot fi și excepții, sunt persoane supraponderale sau chiar obeze și, din păcate, sunt „proprietari” a multor factoctori de risc cardiovascular. Sunt fumători, sunt sedentari, sunt supuși stresului profesional și socio-profesional, sunt persoane care au hipertensiune arterială, valori crescute ale colesterolului în sânge. Și toate acestea creionează o persoană aflată la mare risc pentru majoritatea complicațiilor cardiovasculare, risc crescut de mortalitate, pentru a nu mai insista asupra faptului că există un absenteism extraordinar astfe încât în momentul de față în lume se știe că există un cost al diabetului zaharat exorbitat. Este de domeniul triliardelor de dolari".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel