Data actualizării:
Data publicării:

Peste 50 de elevi și 4.000 de absenţe nemotivate într-un singur an. Cea mai mare rată a absenteismului, la clasele V-VIII

Autor: Florentina Constantin | Categorie: Stiri
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Peste 50 de elevi din municipiul Deva au acumulat un total de 4.000 de absenţe în acest an şcolar.

Peste 50 de elevi din municipiu au intrat în atenţia Direcţiei de Asistenţă Socială (DAS) din cauza numărului mare de absenţe nemotivate de la şcoală, ei acumulând un total de 4.000 de absenţe în acest an şcolar, relevă datele centralizate joi de instituţia menţionată.

Mai mult de jumătate dintre elevii cu probleme sunt băieţi, iar cifrele sunt în creştere faţă de anul şcolar trecut, specialiştii DAS Deva apreciind că acestea indică "o lipsă de control a părinţilor" în ceea ce priveşte educaţia copiilor lor.

Cea mai mare rată a absenţei nejustificate, la clasele V-VIII

"Cea mai mare rată a absenţei nejustificate de la şcoală se înregistrează la clasele V-VIII, în timp ce aproape o treime dintre elevi provine din învăţământul liceal şi profesional, iar alţi 20% din învăţământul primar", precizează DAS Deva.

Analiza detaliată a datelor mai arată că principalii factori care-i determină pe elevi să lipsească de la şcoală sunt reprezentaţi de influenţa anturajelor nepotrivite, lipsa modelelor în familie şi percepţia părinţilor despre rolul şi importanţa educaţiei.

Elevii cu absenţe au vârste cuprinse între 6 -18 ani şi sunt monitorizaţi de asistenţii sociali pe perioade de 3 luni sau 6 luni, în funcţie de numărul de riscuri identificate în cadrul anchetelor sociale.

Intervenţiile DAS Deva în monitorizarea şi evaluarea elevilor cu absenţe nemotivate sunt solicitate de conducerea şcolilor. În perioada monitorizării, asistenţii sociali urmăresc modificările care intervin în situaţia socială, familială şi economică a elevilor, dar şi frecvenţa participării lor la cursuri, rezultatele la învăţătură şi comportamentul şcolar. De asemenea, familiile acestora sunt consiliate cu privire la dreptul copilului la educaţie şi consecinţele nerespectării acestui drept - cu atât mai mult cu cât implicarea familiei înseamnă 80% din rezolvarea cazurilor, susţin asistenţii sociali. 

Vezi și: Suspendarea grevei din Educație. Anton Hadăr: Oricând poate să reînceapă și cred că va fi cu mult mai multă determinare

Satelit românesc proiectat şi construit de elevi ai Liceului Internaţional de Informatică Bucureşti, lansat pe orbită

Image by master1305 on Freepik

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel