Data publicării:

Peste 300 de invitaţi la Conferinţa Europeană pentru Politici de Arhitectură - găzduită, în premieră, de România

Autor: Alexandru Ichim | Categorie: Cultura
WhatsApp

Peste 300 de invitaţi naţionali şi internaţionali vor participa pe 12 iunie la Conferinţa Europeană pentru Politici de Arhitectură "Future Shapers", care se va desfăşura la sediul Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale.

Alegeri prezidentiale 2024

Potrivit unui comunicat transmis joi AGERPRES, experţi europeni din domeniul arhitecturii, reprezentanţi ai autorităţilor centrale şi arhitecţii şefi ca reprezentanţi ai autorităţilor publice locale vor aborda subiecte de actualitate privind impactul politicilor de arhitectură la nivel european şi exemple de bună practică din mai multe ţări europene.

"Pentru România, acest eveniment oferă o oportunitate unică pentru factorii de decizie să găsească o platformă de inspiraţie şi răspuns pentru problemele actuale din domeniul arhitecturii şi urbanismului, precum locuirea, calitatea spaţiului public şi alte subiecte privind durabilitatea mediului construit, precum eficienţa energetică a clădirilor sau prezervarea patrimoniului cultural", precizează sursa citată.

Viceprim-ministrul Vasile-Daniel Suciu, ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei publice, afirmă că evenimentul reprezintă o nouă ocazie de colaborare şi inspiraţie la nivelul Uniunii Europene.

"Organizată în România, ECAP RO2019 este o nouă ocazie de colaborare şi inspiraţie la nivelul Uniunii Europene, care să genereze viitoare politici arhitecturale şi să exemplifice cetăţenilor europeni valoarea acestor politici pentru calitatea vieţii. Ne-am dorit ca evenimentul să fie organizat în contextul Întâlnirii Informale a Miniştrilor Responsabili cu Dezvoltarea Urbană, organizată la Bucureşti cu ocazia PRES RO2019, care anunţă lansarea Declaraţiei de la Bucureşti şi stabilirea a două noi parteneriate ale Agendei Urbane Europene: Parteneriatele pentru Cultură şi Patrimoniul Cultural şi Siguranţa în Spaţiul Public. Aşteptăm ca, împreună, cele două evenimente să extindă şi să profesionalizeze cadrul de colaborare între experţi şi factorii de decizie politică", a declarat ministrul Suciu, citat în comunicat.

Potrivit sursei citate, România se află printre ţările cu cetăţeni mai degrabă nesatisfăcuţi de calitatea vieţii, având în continuare un procent de peste 40% din populaţie care se confruntă cu cel puţin o problemă de locuire - după cum se menţionează în ultimul raport al Institutului de Cercetare a Calităţii Vieţii - Calitatea vieţii în România în context european, publicat în 2018 la Bucureşti de către Academia Română. În acelaşi timp, Bucureştiul ocupă locul 109 într-un clasament care analizează calitatea vieţii a capitalelor la nivel global publicat de Mercer.com la începutul acestui an.

"Politica de stat în domeniul arhitecturii are o menire pragmatică: să asigure calitate, confort şi siguranţă pentru cetăţeni într-un mediu sănătos. În consecinţă, dorim ca împreună cu autorităţile publice - cea centrală şi cele locale - să aşezăm arhitectura la nivelul cuvenit pe agenda publică, şi, astfel, să înlăturăm obstacolele din calea realizării unui mediu construit durabil, de bună calitate. Conferinţa Europeană pentru Politici de Arhitectură este o premieră pentru România şi ne bucurăm că alături de noi este Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice pentru că doar alături de autorităţile competente, inclusiv prin participarea arhitecţilor şefi, şi prin ilustrarea exemplelor de bună practică la nivel european, vom putea să translatăm această experienţă în politici publice operaţionale", a declarat preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România, Alexandru Găvozdea, citat în comunicat.

Conferinţa Europeană pentru Politici de Arhitectură este şi un bun prilej de informare publică privind importanţa politicilor integrate de arhitectură - rolul şi impactul lor asupra calităţii vieţii, întrucât conştientizarea şi înţelegerea rolului practic, psihologic şi cultural al mediului construit depinde într-o mare măsură de valoarea pe care societatea i-o atribuie.

Găzduit, în premieră, de România, ţara deţinătoare a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, evenimentul este organizat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice şi Ordinul Arhitecţilor din România.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel