Data publicării:

Peste 300 de elemente de muniție din cele două Războaie Mondiale, descoperite în Harghita

Autor: Sonia Baciu | Categorie: Stiri
WhatsApp
FOTO: Freepik @user13015019
FOTO: Freepik @user13015019
Peste 300 de elemente de muniție din timpul Războaielor Mondiale au fost descoperite în comuna Sânmartin din Harghita.

Peste 300 de elemente de muniţie rămase neexplodate, provenind din cele două conflagraţii mondiale, au fost găsite, sâmbătă, în zona vârfului Rugat, din comuna Sânmartin. Ele au fost descoperite de o persoană autorizată pentru a face căutări cu detectorul de metale.

Muniția descoperită a fost ridicată în siguranţă de specialiştii pirotehnişti, a informat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Harghita, scrie Agerpres.

Potrivit Biroului de presă al ISU Harghita, echipajul pirotehnic care a intervenit la faţa locului a identificat un proiectil perforant şi un proiectil exploziv, ambele calibrul 37 mm, 96 de cartuşe, calibrul 7,92 mm, şi 245 de cartuşe, calibrul 7,65 mm, pe care le-au ridicat, transportat şi depozitat în condiţii de siguranţă, în vederea distrugerii ulterioare.

Recomandarea specialiștilor ISU Harghita

Specialiştii ISU Harghita atrag atenţia că, în ciuda stării avansate de coroziune, muniţiile rămase neexplodate din timpul conflictelor militare pot fi încă active şi, manevrate necorespunzător, pot provoca tragedii.

Cetăţenilor li se reaminteşte că, atunci când găsesc elemente de muniţie rămase neexplodate, sunt obligaţi să sune la numărul unic urgenţă 112, să anunţe primăria din localitate sau cel mai apropiat post de poliţie.

De asemenea, elementele de muniţie nu trebuie atinse, lovite sau mişcate, fiind interzisă comercializarea lor prin centrele de colectare a deşeurilor feroase şi neferoase.

În judeţul Harghita sunt descoperite frecvent elemente de muniţie provenind din cele două conflagraţii mondiale, cu precădere primăvara şi toamna, în timpul unor lucrări agricole sau de construcţii, iar în ultima vreme a crescut numărul celor găsite de către detectorişti autorizaţi.

Citește și: Două proiectile neexplodate, găsite pe un șantier din Reșita

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel