Peste 300.000 de oameni au murit prematur din cauza poluării aerului în Europa în 2019. Raport îngrijorător
Aproximativ 178.000 de decese în 2019 ar fi putut fi evitate conform ghidurilor OMS. Cu toate acestea, calitatea aerului în Europa s-a îmbunătățit din 2005, au spus experții. Poluarea aerului duce la afecțiuni, inclusiv boli de inimă, accident vascular cerebral și cancer pulmonar.
Expunerea la poluarea aerului cu particule fine a dus la moartea prematură a aproximativ 307.000 de oameni în Europa în 2019, a avertizat astăzi un raport șocant, scrie dailymail.co.uk.
Mai mult, 178.000 dintre aceste decese ar fi putut fi evitate dacă toate statele membre UE ar fi atins nivelul ghidului de calitate a aerului de 5 µg/m³ al Organizației Mondiale a Sănătății.
Aceasta este concluzia Agenției Europene de Mediu, care a analizat impactul a trei poluanți cheie - particule fine, dioxid de azot și ozon.
O cauză majoră de îmbolnăvire și deces
Cu toate acestea, raportul arată că s-a îmbunătățit calitatea aerului în Europa, în 2019, decât în anul precedent, parte a unei tendințe pe termen lung determinată de politicile de reducere a emisiilor.
Poluarea aerului este o cauză majoră de îmbolnăvire și deces, de obicei din cauza bolilor de inimă, accident vascular cerebral, boli pulmonare sau cancer pulmonar, și cel mai mare risc pentru sănătatea mediului din Europa.
„Planul de acțiune pentru poluare zero” al UE a stabilit un obiectiv de reducere a numărului de decese premature cauzate de particule fine cu peste 55% în perioada 2005-2030.
”A respira aer curat ar trebui să fie un drept fundamental al omului. Este o condiție necesară pentru societăți sănătoase și productive”, a declarat directorul regional pentru Europa al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Hans Kluge.
Noile linii directoare ale OMS
”Chiar și cu îmbunătățirea calității aerului din ultimii ani în regiunea noastră, mai avem un drum lung de parcurs pentru a atinge nivelurile din noile Ghiduri globale ale OMS pentru calitatea aerului. La OMS, salutăm munca depusă de Agenție, arătându-ne câte vieți ar putea fi salvate dacă ar fi atinse noile niveluri de calitate a aerului, oferind factorilor de decizie politică dovezi solide cu privire la necesitatea urgentă de a aborda această povară pentru sănătate”.
Noile linii directoare ale OMS au fost elaborate în urma unei revizuiri sistematice a celor mai bune dovezi disponibile cu privire la impactul poluării aerului asupra sănătății umane, o analiză care a indicat că poluarea aerului poate avea efecte dăunătoare la concentrații chiar mai mici decât se credea anterior.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News