Peste 2000 de miliarde de porţii de hrană modificată genetic, consumate în 20 de ani. Politizarea ştiinţei îi costă un miliard de euro pe europeni
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
alimente
alimente

Peste 2000 de miliarde de porţii de hrană modificată genetic au fost consumate în ultimii 20 de ani, fără nicio problemă de siguranţă, anunţă reprezentanţii acestei industrii. Acest lucru certifică faptul că plantele modificate genetic sunt sigure pentru om şi mediu, chiar dacă din interese comerciale şi politice se desfăşoară o intensă campanie împotriva modernizării agriculturii, în Europa. Europenii continuă să rateze beneficiile economice ale plantelor MG prin întarzierea aprobărilor de cultivare. Un studiu recent (Park, et al. 2011)) relevând că fermierii europeni pierd anual între 440-930 milioane euro deoarece nu pot alege să cultive plantele MG disponibile.

Asociaţia Europabio, care reprezintă poziţia instituţiilor axate pe cercetare şi dezvoltarea de soluţii moderne în agricultură, inclusiv plante modificate genetic, a lansat un avertisment după votul în Parlamentul European asupra subiectului. Europabio consideră că decizia PE cu privire la cultivarea acestor plante evidenţiază cât de dificil este de a da mai multă putere Statelor Membre în interzicerea cultivării plantelor MG şi de a menţine în acelaşi timp un sistem decizional operaţional al UE bazat pe ştiinţă. Procesul foarte strict de autorizare al UE garantează faptul că plantele MG pot fi cultivate dacă, după o evaluare meticuloasă, se dovedesc a fi sigure. După 20 de ani de evaluare a siguranţei şi mai mult de 2 trilioane porţii de hrană cu ingrediente MG consumate, fără a fi raportată o singură problemă privind siguranţa , este rezonabil a avea încredere într-o tehnologie care s-a dovedit sigură.

EuropaBio susţine viziunea preşedintelui Barroso, prin care, după o evaluare cuprinzătoare a siguranţei la nivelul UE, Statele Membre ar trebui să aibă libertatea de a alege cultivarea plantelor MG. Însa, dezbaterile din Parlament s-au axat pe probleme legale legate de interzicerea produselor a căror siguranţa a fost deja demonstrată. EuropaBio sprijină elaborarea politicilor pe baza dovezilor ştiinţifice privind siguranţa plantelor MG.

Carel du Marchie Sarvaas, Director de Biotehnologii in cadrul Asociaţiei EuropaBio a menţionat: “Dezbaterea privind elaborarea politicilor europene arată foarte clar modul în care a fost politizată ştiinţa. Dacă statele membre au posibilitatea de a nu participa la aprobarea unui produs, doar datorită preferinţelor politice, fără nici o bază ştiinţifică, rezultatul pentru fermieri va consta în mai multă incertitudine şi mai puţine alegeri. Este dezamăgitor să vezi cum un astfel de vot politic transformă Europa, mai degraba intr-un muzeu de ştiinţe decât într-un motor economic propulsat de inovaţie, mai ales într-un moment în care omenirea trebuie să facă faţă provocării de a hrăni o populaţie globală aflată în continuă creştere.”

Europa continuă să rateze beneficiile economice ale plantelor MG prin întârzierea aprobărilor de cultivare. Un studiu recent (Park, et al. 2011)) relevă faptul că fermierii europeni pierd anual între 440-930 milioane euro deoarece nu pot alege să cultive plantele MG disponibile. “Deşi sunt aşteptate noi provocări generate de globalizare, modificarea climei, insecuritatea hranei şi o criză a resurselor naturale, mulţi factori de decizie continuă să refuze fermierilor posibilitatea de a utilliza tehnologii de ultimă generaţie, deja disponibile altor ţări din afara UE, de a-i ajuta să facă faţă aceloraşi provocări” adaugă du Marchie Sarvaas.

Citeşte şi:

Seminţele germinate sunt la originea epidemiei de E.coli

Cât de sigură este salata? E.coli este doar una dintre multele ameninţări care colcăie prin legumele de la supermarket

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel