Peste 2,7 milioane de lei, majoritatea fonduri nerambursabile,pentru îngrijirea la domiciliu a vârstnicilor din Alba Iulia
Data publicării:
Autor: Giorgiana Croitoru
WhatsApp
O "unitate" de îngrijire la domiciliu a persoanelor în vârstă vulnerabile, prin furnizarea unor servicii ca asigurare igienă, hrănire, administrare medicamente, comunicare şi mobilitate, a fost înfiinţată de către administraţia locală din Alba Iulia, printr-un proiect în valoare de peste 2,7 milioane de lei, majoritatea fonduri nerambursabile.

Intitulat "La tine acasă, îngrijire socială la domiciliu Alba Iulia", proiectul are ca beneficiari direcţi minimum 165 de persoane dependente din Alba Iulia.

"Municipiul Alba Iulia, prin Direcţia de Asistenţă Socială lansează un proiect dedicat îngrijirii la domiciliu a persoanelor vârstnice din oraş. Proiectul are ca scop reducerea numărului de persoane aparţinând grupurilor vulnerabile (vârstnici) prin furnizarea de servicii de îngrijire la domiciliu: asigurare igienă, hidratare, hrănire, sprijin administrare medicamentaţie, mobilitate, comunicare. Practic, se înfiinţează o unitate de îngrijire la domiciliu, utilată cu tot ceea ce este necesar pentru a se pune în slujba celor cu nevoi" se arată într-un comunicat transmis, miercuri, AGERPRES.

Persoanele în vârstă îngrijite la domiciliu se vor bucura, potrivit sursei citate, de servicii de calitate, de consiliere juridică, de informare socială, recuperare medicală, consiliere psihologică şi kinetoterapie, integrate cu servicii de îngrijire la domiciliu. 

În cadrul proiectului, nouă specialişti vor lua parte la cursuri de perfecţionare, astfel încât serviciile pe care le fac în comunitate şi care sunt dedicate celor 165 de persoane cu vârsta de peste 65 de ani să se "plieze perfect" pe ceea ce au nevoie cei în cauză.

De asemenea, şapte îngrijtori la domiciliu vor participa la cursuri de prim ajutor pentru a interveni atunci când apar situaţii de urgenţă în comunitate.

"Este un proiect, un act ce demonstrează normalitate, compasiune, bun simţ, respect şi mulţumire faţă de contribuţia pe care aceşti oameni au adus-o la dezvoltarea oraşului, în orice domeniu şi-ar fi desfăşurat activitatea", a afirmat, potrivit comunicatului, viceprimarul cu atribuţii de primar, Voicu Paul.

Proiectul vizează, de asemenea evitarea instituţionalizării persoanelor în centrele de îngrijire şi asistenţă. Acest lucru are ca rezultat reducerea costurilor plătite de către albaiulieni pentru întreţinerea persoanelor vârstnice dependente în aceste instituţii.

Totodată, iniţiativa are şi rolul de "conştientizare a comunităţii cu privire la importanţa acestor servicii, îngrijirea la domiciliu permiţând familiilor să rămână unite şi încetinind astfel ritmul de degradare psihică şi fizică a bunicilor noştri". 

Îngrijirea la domiciliu reprezintă cea mai eficientă strategie de servicii dedicate persoanelor vârstnice în situaţie de dependenţă, fiind o metodă cu un cost mult mai redus decât îngrijirea în instituţii şi preferată de toate persoanele în cauză, pentru că în acest fel rămân acasă, acolo unde se simt cel mai bine. 

"La tine acasă, îngrijire socială la domiciliu Alba Iulia" este un proiect co-finanţat din Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020. Valoarea totală a proiectului este de peste 2,7 milioane de lei, din care peste 2,6 milioane de lei asistenţă financiară nerambursabilă. Proiectul are o perioadă de implementare de 30 de luni, respectiv din august 2019 până în ianuarie 2022. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel